Razvoj

“Apple” brend pet puta vredniji od BDP-a Srbije

Prema podacima konsultantske kuće “Interbrand”, “Apple” je najvredniji svetski brend, dok je na drugom mestu “Google”. Na trećem mestu je “Microsoft”, na četvrtom je “Coca Cola”, a slede “Amazon”, “Samsung”, “Toyota”, “Facebook”, “Mercedes-Benz” i IBM, koji zaključuje listu prvih deset globalnih brendova po finansijskoj vrednosti.

Na listi 100 najvrednijih svetskih brendova ove godine su se našli prvi put “Ferrari” (88. mesto), “Netflix” (78.) i “Salesforce.com” (84. mesto). Ukupno 16 brendova je ostvarilo dvocifren međugodišnji rast vrednosti.

Brend “Apple” je u odnosu na prošlu godinu povećao vrednost za tri odsto, na 184,2 milijarde dolara, a “Google” za šest odsto, na 141,7 milijardi dolara.

Najveći rast vrednosti u odnosu na 2016. godinu ostvarili su “Facebook” (48 odsto), “Amazon” (29 odsto), “Adobe” (19 odsto), “Adidas” (17 odsto) i “Starbucks” (16 odsto).

Više od polovine najvrednijih svetskih brendova dolazi iz četiri sektora - automobilske industrije (16), naprednih tehnologija (15), finansijskih usluga (12) i robe široke potrošnje (9).

Maloprodaja je najbrže rastući sektor, ako se posmatra rast vrednosti brendova u procentima (19 odsto), a slede sportska oprema (10 odsto), tehnologija (8 odsto), logistika (7 odsto) i finansijske usluge (6 odsto).

Ukupna vrednost najvećih 100 globalnih brendova je 1.870 milijardi dolara i u odnosu na 2016. godinu porasla je za 4,2 odsto.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!