Industrija

“Apple” bi mogao da preuzme “Teslu”

Kompanija “Apple” bi mogla da odluči da preuzme “Teslu”, piše Business Insider.

Ilon Mask ovih dana pokušava da pronađe investitore i pokazuje sve više znakova nervoze. Osim toga, pod sve je većim pritiskom. Američki regulatori nameravaju da ispitaju direktore američkog proizvođača električnih vozila “Tesle” vezano za planirano povlačenje njegovih deonica iz berzanske kotacije.

Američka Komisija za vrednosne papire i tržišta (SEC) zatražila je od “Tesle” dostavu odgovarajućih dokumenata i da "intenzivira istragu", prenosi BBC.

Direktor “Tesle” objavio je 7. avgusta na svom Twitter profilu kako razmišlja o povlačenju svih “Teslinih” deonica iz berzanske kotacije, kako bi pomerio kompaniju iz vidokruga Vol strita. Skicirao je plan o otkupu deonica po ceni od 420 dolara po deonici, navodeći da je "finansiranje osigurano".
Kao mogući investitor spominje se saudijski investicioni fond (Public Investment Fund, PIF), koji već drži oko pet odsto vlasničkog udela u” Tesli”.

“Apple” je u međuvremenu najavio kako pokreće projekt za svoj auto, a to bi mogla biti zanimljiva kombinacija, navodi Business Insider.

“Apple”-u ne bi bio problem da plati 420 dolara po deonici za “Teslu”, a mogli bi isplatiti i samog Maska (što se ne čini toliko realno).

Prema planu, “Apple car” pod nazivom "Project Titan" treba da se pusti na tržište 2023. godine. Ipak, iako “Apple” ima resurse, teško je očekivati da bi ostvarili tako brze rezultate jer počinju od same skice, pa je veća verovatnoća preuzimanje nekoga kako bi se ubrzao sam proces.

“Tesla” bi im mogla biti "jeftina" investicija u odnosu na ono što sve moraju investirati u građenje totalno novog projekta iz skice, a najbolji primer je upravo dugoročni i skup proboj Tesle, prenosi Seebiz.
“Apple” preuzimanjem ne bi samo dobio auto, dobio bi i mrežu za električno punjenje automobila, fabriku baterija u Nevadi, a kao bonus i solarne izvore energije. To bi “Apple” pozicioniralo kao jednog od glavnih igrača u energetskoj industriji.

Bila bi to rekordna akvizicija “Apple”-a, a prevoz – električni automobili i samovozeći automobili predstavljaju važne poslove 21. veka, zaključuju u Business Insideru.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!