Softver

Aplikacije zaražene malwarom za rudarenje kriptovaluta haraju Google Play Store-om

Mobilni softver pronađen na Google Play Storeu sadrži dva malwarea koji su zarazili minimalno tri aplikacije, a služe za rudarenje kriptovaluta uz pomoć Android uređaja.

Obratite pažnju da li ste preuzimanjem aplikacija preuzeli i jedan od dva malwarea: JsMiner i CpuMiner.

Problem je razotkrio Trend Micro i odmah prijavio problem, ali se još uvek ne zna koliko aplikacija je zaraženo i koliko puta su aplikacije preuzete. Zna se da su tri otkrivene aplikacija koja sadrži tematike za pozadinu mobilnih uređaja, aplikacija vezana za religiju i služi za molitve, kao i aplikacija koja služi za skeniranje wireless internet veze.

Kad se otkrije o koliko je preuzetih aplikacija reč i koliko potencijalno ima zaraženih, znaće se i koliko novca su hakeri uspeli da zarade na taj način. U ovom slučaju, tražili su način za rudarenje kriptovalute Monero, do koje želi da dođe veći broj web stranica. Prilikom rudarenja ove kriptovalute koristi se snaga uređaja i ako je ona veća tad se uspije rudarenjem ostvariti i veća zarada zahvaljujući izvlačenju većeg broja "digitalnih novčića".

Ali, inače se to radi s računarima, koji imaju procesore sa čijom se snagom mobilni uređaji ne mogu nositi. Zato se u ovom slučaju jasno vidi da nešto nije u redu i da je u pitanju malware. Neki od simptoma su brzo trošenje baterije, drastično usporavanje uređaja i pregrevanje telefona.

Srećom, sve se može rešiti jednostavnim brisanjem sporne aplikacije s Android telefona. Međutim, ukoliko se malware proširio dalje od same aplikacija, što zasad nije zabeleženo, tada je najsigurniji način vraćanje na početna (fabrička) podešavanja.

Naravno, Google je brzo reagovao i zaražene aplikacije se više ne mogu naći na Google Play Storeu, ali svejedno ostaje gorak okus spoznaja da se Google Play aplikacije još uvek mogu lako zaraziti, bez obzira što je pre nekoliko meseci uvedeno automatsko skeniranje svake aplikacije pre preuzimanja od strane korisnika. 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!