Propisi

Aplikacija za otkrivanje opasnih hemikalija u proizvodima dostupna potrošačima i u Srbiji

Proizvoda koji u sebi sadrže potencijalno opasne hemikalije ima u gotovo svim predmetima koje svakodnevno upotrebljavamo – u plastičnim igračkama, kuhinjskom posuđu, nameštaju, tepisima, kablovima, PVC garderobi.

Tu bi mogla da pomogne aplikacija za mobilne telefone „Scan4Chem”, preko koje će korisnici moći da saznaju da li roba na rafovima sadrži neku od 201 supstance koje izazivaju zabrinutost po kriterijumima EU. Ova aplikacija je već dostupna za korišćenje, a deo je projekta koji u Srbiji sprovodi Alternativa za bezbednije hemikalije (Alhem), uz još 20 evropskih organizacija koje predvodi Državna agencija za životnu svojinu Nemačke. Ova organizacija okuplja hemičare i stručnjake koji imaju iskustva sa upravljanjem opasnim hemikalijama.

Supstance koje izazivaju zabrinutost inače se mogu naći u proizvodima za svakodnevnu upotrebu, koncentracija im je ograničena na 0,1 procenat, a njihov uticaj na zdravlje može biti kancerogen, mutagen i toksičan za reprodukciju, naglašeno je na predstavljanju.

Korisnici bi trebalo što češće da skeniraju barkod proizvoda i na taj način pošalju snabdevaču ili proizvođaču upit o tome da li sadrži neku od opasnih hemikalija. Prema Zakonu o hemikalijama, koji je već devet godina na snazi u Srbiji, snabdevač je dužan da na taj zahtev odgovori u roku od 30 dana. Potrošač, prema odredbama Člana 27. Zakona o hemikalijama, ima pravo na informaciju o prisustvu supstanci koje izazivaju zabrinutost u proizvodu ukoliko je njihova koncentracija iznad 0,1 odsto, prenosi Politika.

Masovno korišćenje ove aplikacije trebalo bi da stvori i veliku bazu podataka o sastavu proizvoda različitih kompanija. Ali niko ne očekuje da će to ići lako. Zato je i potrebno da se stvara pritisak na kompanije kako bi one vremenom shvatile da je jednostavnije da same izlaze s podacima o sastavu proizvoda i smanje upotrebu štetnih supstanci i zamene ih bezbednijim alternativama.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!