Industrija

Antić: U narednih nekoliko godina u rudarstvo će biti uloženo 3 milijarde dolara

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić učestvuje na Ministarskoj konferenciji u Torontu, koja se održava u okviru najvećeg rudarskog sajma na svetu PDAC. U sklopu posete Kanadi, na kojoj učestvuje više od dvadeset resornih ministara, razgovarano je prvenstveno o dugoročno održivom rudarstvu.

Antić je kazao da Srbija uz 3 milijarde dolara investicija u rudarskom sektoru koje su u planu u narednih nekoliko godina, a to se pre svega odnosi na modernizacju rudnka u Boru, otvaranje rudnika „Čukaru Peki“, i rudnika „Jadar“, ima značajnu ulogu i predstavlja lidera u regionu po visini investicija u tom sektoru, što je definitivno prepoznato na svetskom nivou.

Ključne teme u rudarstvu su stvaranje uslova za održivi razvoj, a glavno pitanje odnosi se na deficitarne, odnosno „kritične“ minerale kao što je litijum, kojima Srbija raspolaže, što je velika komparativna prednost naše države, kako u regionu, tako i u svetu, istakao je ministar Antić.

Ministar je naveo da je imao priliku da se sastane sa sa kolegama iz celog sveta, posebno ističući sastanak sa ministrom rudarstva Čilea, Baldom Prokurisom (Baldo Prokurica).  Imajući u vidu da se ta država u rudarskom sektoru najbrže i najintenzivnije razvija, sa čileanskim kolegom razmenio je iskustva i poslednja saznanja o savremenim rudarskim tehnologijama. 

Antić je istakao da se sastao i sa predstavnicima Svetske banke, menadžerom globalne prakse Kristoferom Šeldonom i globalnim direktorom za energetiku Ričardom Pulitijem.

Predstavnici Svetske banke izrazili su interesovanje da Srbiji pomognu u programima koji će dodatno unaprediti pre svega naše politike i strategije kada se radi o rudarstvu. Poseban utisak ostavila je činjenica da su pored SAD, Kanade, afričkih zemalja, ovom sastanku iz Evrope prisustvovale Finska i Irska, kao i Srbija - jedina zemlja iz regiona, koja je prepoznata kao država koja raspolaže ozbiljnim resursima i razvija moderno rudarstvo, zaključio je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Na Ministarskoj konferenciji učestvovali su ministri Avganistana, Burkine Faso, Kanade, Čilea, Obale Slonovače, Egipta, Finske ,Gane, Irske, Meksika, Maroka, Namibije, Nigerije, Perua, Sijera Leonea, Južnoafričke Republike, Švedske, Zambije.               

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!