Energetika

Antić: Nema ozbiljnih alternativa ruskom gasu

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić rekao je da je na sastanku predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Upravnog odbora "Gasproma" Alekseja Milera, Miler izneo čvrsto uveravanje da će ta kompanija do kraja marta doneti investicionu odluku o proširenju gasnog skladišta Banatski dvor.

Ističući da je to dobra vest za građane Srbije, Antić je precizirao da je proširenje tog gasnog skladišta moguće sa sadašnjih 450 na 750 miliona kubnih metara gasa, u prvoj fazi, uz mogućnost proširenja, kako kaže Antić, i do jednog miliona.

Prema rečima Antića, potrošnja gasa 2012. godine bila je 1,2 milijarde metra kubnog gasa, a ove godine, kako je najavio, biće više od dve milijarde, što, dodaje Antić, nameće potrebu da razgovaramo o novim kapacitetima gasno-transportnim sistemima.

"Ukoliko se bude razvijao krak, koji je nastavak 'Turskog toka' kroz Bugarsku ka centralnoj Evropi, Srbija je bez ikave dilema spremna da bude deo tog projekta. Mi smo spremni da radimo sa našim partnerima iz “Gasproma” na razvoju tog projekta", istakao je Antić.

Antić je ocenio da Srbija, zbog nove ekonomske politike koja zahteva nove količine gasa, već dugo traži alternative kao što je interkonektor sa Bugarskom koji treba da Srbiju dovede u kontakt sa Južnim gasnim koridorom, istakao je da ovaj region nema ozbiljnih alternativa ruskom gasu

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!