Najava

Amir Or gost Arhipelaga na Sajmu knjiga

Amir Or, poznati izraelski pesnik, gost je Arhipelaga na 62. Beogradskom sajmu knjiga.

Za poeziju Or je dobio Premijerovu nagradu, Bernštajnovu nagradu, Fulbrajtovu nagradu za pisce, Međunarodnu književnu nagradu „Stefan Mitrov Ljubiša“, Nagradu „Evropki atlas lirike“, kao i priznanje „Plejada“ za značajan doprinos modernoj svetskoj poeziji.

Na srpskom jeziku upravo je objavljena u izdanju Arhipelaga, u novoj ediciji Izbor, knjiga izabranih pesama Amira Ora Reci i ja ću biti u prevodu Vide Ognjenović i Davida Albaharija i sa pogovorom Gojka Božovića. Izabrane pesme Amira Ora, posle tri knjige pesama objavljene ranije u izdanju Arhipelaga, na celovit način predstavljaju pesnički opus ovog autora.

"Moglo bi se kazati da Orove pesme jesu pesme iskustva, u onom rilkeovskom smislu, ali to iskustvo, nimalo paradoksalno, nije samo lično i doživljeno, jer pesnikovi dijalozi sa kulturom i istorijom, sa vremenom i trajanjem pokazuju koliko je to proživljeno i autentično iskustvo. Neko vreme je minulo, ali u tokovima poezije Amira Ora sva vremena su tu, pred nama, u jezičkoj magiji stihova, oživljena i podrazumevana, prizvana ili čak imenovana. Suočen sa velikom masom vremena, lirski subjekt Orove poezije suočava se, spreman i ispunjen, sa čistim jutrom, sa svakodnevnim čudima, sa obiljem jednog ljudskog dana ili pak sa mrakom, tom „matericom bez zidova“, kako kaže pesnik, sa ljubavlju i drugim. Ne prihvatajući da bude pesnik trenutka, Amir Or u kulturno-istorijski utemeljenoj celovitosti iskustva prepoznaje mogućnost da svaki trenutak prizvan u svojoj poeziji projektuje na velikom ekranu vremena", kaže u pogovoru knjizi 'Reci i ja ću biti' Gojko Božović.

Amir Or živi u Tel Avivu. Autor je jedanaest knjiga poezije, među kojima su: Gledam kroz oči majmuna, Lica, Otkup mrtvih, Dakle!, Pesma, Dan, Tahirina pesma, Muzej vremena, Srce zver, Proročanstvo jednog ludaka, Pohara i Krila. Njegove knjige su prevedene na više od četrdeset jezika i objavljene na osamanest jezika u Evropi, Aziji i Americi.

Tokom boravka u Beogradu Amir Or će imati promociju knjige izabranih pesama Reci i ja ću biti u petak 27. oktobra u sali „Borislav Pekić“ (Hala 1A) u 14 časova. Zajedno sa Amirom Orom, u razgovoru o knjizi učestvuju Vida Ognjenović i Gojko Božović.

Amir Or će imati susret s čitaocima i potpisivanje knjiga na štandu Arhipelaga na Sajmu knjiga u petak od 15 do 17 časova.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!