Agro svet

Američki fond zainteresovan za “Agrokor”

Američki investicioni fond HPS Investment Partners zainteresovan je za učešće u refinansiranju roll-up kredita “Agrokora” vrednog milijardu dolara.

Investicioni fond sa sedištem u Njujorku, koji upravlja sa 47 milijardi dolara već je u pregovorima s vanrednom Upravom koncerna.

Prema nekim informacijama, HPS Investment Partners želi da učestvuje i u vlasničkom restrukturiranju “Agrokora”, odnosno istražuje mogućnosti vlasničkog preuzimanja najveće hrvatske kompanije, potvrđeno je iz nekoliko izvora upoznatih sa stanjem u koncernu, prenosi portal Novac.

Iz “Agrokora” tu informaciju nisu hteli da komentarišu, a ni iz HPS Investment Partnersa za sada nema zvanične potvrde ni demantija ove informacije.

HPS Investment Partners je u septembru 2017. godine kupio "zdrav" deo “Merkura”, slovenačkog lanca trgovina tehničkom robom, koji je 2014. godine završio u stečaju.

Stečajna upravnica slovenačke firme Simona Gorjup je izjavila tada da je američki fond za “Merkur” platio 28,56 miliona evra, a sredstva je trebalo da se iskoriste za izmirenje dugova poveriocima.

HPS Investment Partners je globalna investiciona kompanija, koja ima nekoliko ulazno-izlaznih strategija uključujući "sindikovane kredite i obveznice s visokim prinosima putem privatno dogovorenih dugova s prvenstvom naplate (senior), kao i vlasničko-dužničke instrumente junior statusa".

HPS je osnovan 2007. godine, a proistekao je iz odeljenja “Highbridge Capital Management” iz sastava "J.P. Morgan Aset Menadžmenta".

Portal napominje da, prema poznatim informacijama, “Agrokor” još nije izabrao banku koja će biti aranžer refinansiranja roll-up kredita, a zvanične informacije upućuju na to da će refinansiranje biti sprovedeno u aprilu, nakon što se formalno završi proces implementacije nagodbe poverilaca i kada “Agrokor” počne s radom pod novim imenom i sa sedištem u Holandiji.

To ukazuje da su za sada svi razgovori tek preliminarne prirode, ali neki izvori tvrde da se baš u razgovorima i pregovorima s HPS-om dosad najdalje otišlo.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!