Razvoj

Američke kompanije u Srbiji zapošljavaju oko 30.000 ljudi

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali sastao se sa predstavnicima Američko-centralnoevropske poslovne asocijacije (ACEBA) koji borave u višednevnoj poseti Srbiji.

Mali je sa predstavnicima američkih kompanija iz oblasti odbrambene i bezbednosne industrije, prehrambene, građevinske, finansijske, zdravstvene, industrije telekomunikacija te energetike i prirodnih resursa razgovarao o mogućnostima za ulaganje ovih kompanija u Srbiji.

„Saradnja Srbije i Amerike je dobra, ali uvek ima prostora za unapređenje. Imamo oko 700 kompanija sa većinskim američkim kapitalom u Srbiji koje zapošljavaju oko 30.000 ljudi. Želimo još radnih mesta, podstičemo prisutne investitore da razvijaju poslove u Srbiji čime smo nezaposlenost doveli do rekordno niskog nivoa od 8,9 odsto“, rekao je Mali tokom sastanka.

On je predstavnicima kompanija predstavio ekonomske rezultate koje Srbija postiže rečima da je prošle godine Srbija bila najbrže rastuća ekonomija  u Evropi.

„Odredili smo prioritete, postižemo visoke nivoe stranih direktnih investicija, pozitivan rezultat BDP-a što znači da postoji stabilnost i samouverenost da je Srbija dobra investiciona destinacija“, rekao je Mali predstavljajući komparativne prednosti Srbije koje su privukle dosadašnje investitore.

Ministar je istakao da se izvoz Srbije u SAD  u poslednjih pet godina duplo povećao dok je vrednost robne razmene povećana 1,7 puta i u 2022. godini premašila je 1,3 milijarde dolara.

„To su sve dobre vesti, važni su nam dobri odnosi sa investitorima u ekonomski nestabilnim vremenima. Oni danas prepoznaju Srbiju kao sigurnu investicionu zonu jer smo stvorili dobar privredni ambijent. Ovo su dugo čekani rezultati napornog rada na tome“, poručio je Mali.

On se zahvalio američkim kompanijama koje su jedan od najvećih stranih investitora u Srbiji sa dosadašnjim ulaganjima od oko četiri milijardi dolara. Kako je istakao, direktna neto ulaganja SAD u Srbiji od 2010. godine iznose 771,8 miliona evra.

„Naš cilj je da ulaganja nastave da rastu, Srbiji su potrebne investicije da održi ekonomske rezultate koje je postigla.  Negujemo dobre odnose sa stranim investitorima koji nam donose radna mesta, to je put ekonomskog uspeha i dajemo sve od sebe da one nastave da rastu i da ponovimo uspeh iz prošle godine kada se u našu zemlju, u sred krize, slilo 4,4 milijarde evra stranih direktnih investicija“, rekao je Mali.

Prisutni investitori su pohvalili reagovanje države tokom kovid krize budući da su građani Srbije, kako je rečeno, među prvima imali dostupne vakcine te brzu izgradnju neophodnih novih bolnica.

U ekonomskim odnosima Srbije i SAD prošle godine najdominantniji je srpski izvoz guma u ovu zemlju, ali izvozimo i delove za motore, maline i drugo voće, municiju. Na drugoj strani iz SAD Srbija najviše uvozi avione, lekove i ostala medicinska sredstva, naftni koks, motore za avione, automobile, traktore i tako dalje.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!