Industrija

Američka kompanija kupila “Nordeus” za 378 miliona dolara

Američka kompanija “Take-Two Interactive Software” kupila je srpski “Nordeus” za neverovatnih 378 miliona dolara, što je najveća akvizicija u istoriji te kompanije.

“Nordeus” nije prvi izdavač video-igara kojeg je ta američka kompanija kupila.

U portfoliju ove kompanije su već američki izdavači “Rockstar Games” i 2K, igračima najpoznatiji po igrama Grand Theft Auto, Max Payne, L.A. Noire, BioShock, Borderlands i NBA 2K.

Osim pomenutih izdavača, poseduje i 50 odsto udela e-sports organizaciji NBA 2K League.  Akvizicijom developera kao što su Socialpoint, Playdots i Nordeus kompanija  želi da se pozicionira na tržištu igara za mobilne uređaje.

Takođe, nezavisno od toga, poseduje i brend Private Division, osmišljen da pomogne objavljivanju i prodaji igara nezavisnih izdavača srednje veličine, poput Squad's Kerbal Space programa.

Kompaniju čije je sedište u Njujorku osnovao je Rajan Brant 1993. godine. Poslovanjem u Evropi upravlja se iz regionalnog centra u Vindzoru u Engleskoj, dok je sedište za Aziju locirano u Singapuru, prenosi B92.

Od 2016, oko polovina prihoda kompanije potiče od distibucije digitalnog sadržaja, bilo od prodaje igara preko personalnih računara ili konzola, ili putem drugih načina prihodovanja od svojih digitalnih naslova.

Od marta 2018, godine  je treća po veličini gejming kompanija u Americi i Evropi čijim se akcijama javno trguje, sa procenjenom tržišnom kapitalizacijom od preko 13 milijardi dolara.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!