Društvo

Ambasador Falkoni: Osnaženi zajedničkom prošlošću, gledamo u budućnost

Povodom završetka obeležavaja 180 godina francusko-srpskih diplomatskih odnosa u Ambasadi Francuske održan je prijem, kome su prisustvovali predstavnici Vlade Srbije, diplomatskog kora i društvene zajednice.

U obraćanju zvanicama ambasador Francuske u Srbiji Žan-Luj Falkoni je istakao da su odnosi dve zemlje uspostavljeni davno pre 1839. godine, još u Srednjem veku, u srećnim okolnostima venčanja Jelene Anžujske i srpskog kralja Uroša I,1245. godine.

«Neću se vraćati na brojne značajne događaje, koji su obeležili zajedničku istoriju, a među najznačajnijima je bratstvo po oružju tokom Velikog rata. Tokom cele ove godine naša Ambasada – ali i Ambasada Srbije u Parizu – oživele su prošlost, kroz članke u štampi, predavanja, a stavljen je na raspolaganje i dokumentacioni materijal koji je podstakao istraživački rad», rekao je ambasador Falkoni.

« Taj zajednički istraživački rad vezan za diplomatske odnose ima svoj značaj, jer osnaženi tom zajedničkom prošlošću, možemo spokojno gledati ka budućnosti«, naveo je francuski ambasador i dodao da je predsednik Republike Francuske Emanuel Makron to i rekao u svom govoru u julu prošle godine na Kalemegdanu « zahvalnost Francuske prema Srbiji i Srbije prema Francuskoj… nije samo sposobnost da se vidi i poznaje naša zajednička prošlost. To je obećanje koje je okrenuto budućnosti, obećanje o tome da nikada ne treba zaboraviti herojstvo onih koji su prihvatili da žrtvuju svoju sadašnjost za našu budućnost ».       

« Srdačna poseta predsednika Republike je neosporno reafirmisala želju Francuske da se vrati na Balkan, ali još više u Srbiju i da ojača naše bilateralne političke, ekonomske odnose, ali i odnose u oblasti kulture i nauke. Mi to vidimo svaki dan, kroz sve aktivnosti naše Ambasade i svih Francuza koji žive u Srbiji ili su samo u poseti, ministara, umetnika, glumaca, preduzetnika, gradonačenika », naglasio je ambasador Falkoni.

On je istakao da Francuska podržava evropsku budućnost Srbije. « Ponovna izrada metodologije proširenja ima za cilj da se garantuje građanima Srbije i Evrope konkretna dobrobit evropske integracije prilikom svake nove etape tog približavanja. Možete da računate na Francusku i na našu Ambasadu da bude uz vas u tom evropskom izboru », naveo je ambasador Falkoni, koji je obraćanje zvanicama završio rečima » Živela, Srbija, Živela Francuska, Živela Evropa ».        

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!