Razvoj

Amazon planira da izrađuje kućne robote

Roboti bi bili zasnovani na virtualnom pomoćniku Alexa i pripadajućoj veštačkoj inteligenciji, a mogli bi se samostalno kretati po kući.

U Amazon-ovoj laboratoriji Lab126 u kalifornijskom Sunnyvale-u nastali su projekti poput Kindle-a, Amazon Fire tableta i TV stick-ova i Echo pametnih zvučnika Sada, isti stručnjaci rade na razvoju nove tehnologije koja bi, kako doznaje Bloomberg, trebala u kuće običnih građana dovesti robotske asistente.

Pod kodnim nazivom projekta "Vesta" u Amazon-u navodno već rade na robotima koji bi se poput autonomnih vozila mogli samostalno snalaziti i kretati po kući. Ovi navodi potkrepljeni su i činjenicom da je kompanija nedavno objavila niz oglasa za otvorena radna mesta baš u području robotike, i to u pogonu Lab126.

Osobe bliske kompaniji doznale su kako bi projekat "Vesta" trebao izroditi robote koji će moći da hodaju po kući i služiti kao mobilni pametni zvučnici, a biće opremljeni i tehnologijom računarskog vida za bolje snalaženje. Osim funkcija koje su sada dostupne putem virtualne pomoćnice Alexe, nije poznato kakve bi sve funkcije novi roboti mogli izvršavati.

Međutim, govori se kako bi prve verzije Amazon-ovih robotskih kućnih pomoćnika u testiranje mogle stići već do kraja ove godine (a u prodaju možda već 2019.) – pa nećemo dugo čekati da vidimo što sve ova tehnologija može.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!