Trgovina

“Amazon” odustao od izgradnje sedišta u Njujorku

Kompanija “Amazon” odustala je od izgradnje sedišta u Njujorku posle žestokog protivljenja političara gnevnih zbog poreskih olakšica od oko tri milijarde dolara i antisindikalnog stava te firme.

Taj potez neće teško pogoditi grad s milionima radnih mesta i razvijenom ekonomijom, ali stručnjaci navode da bi odluka giganta u elektronskoj trgovini, koji je obećao otvaranje 25.000 radnih mesta, mogla da utiče na druge kompanije koje razmišljaju da se presele u Njujork ili da tu prošire svoje poslovanje.

“Amazon” je u novembru izabrao Njujork i Kristal Siti u saveznoj državi Virdžinija, posle jednogodišnjeg procesa, u kojem je 230 američkih gradova bilo u konkurenciji za drugo sedište kompanije iz Sijetla.

Gradnačelnik Njujorka Bil de Blazio i guverner Endrju Kuomo ocenili su taj izbor kao do sada najveću korist za naglo rastuću ekonomiju grada i kazali da će odluka doneti milijarde dolara za unapređenje saobraćaja, škola i stanovanja, prenosi Beta.

Međutim, ubrzo se javila opozicija, kada su detalji počeli da se pojavljuju.

Kritičari su se žalili zbog olakšica ponuđenih “Amazonu” i kritikovali neke uslove sporazuma, kao što je zahtev kompanije da ima pristup heliodromu. Neki su pozvali da sporazum bude ponovo ispregovaran ili odbačen u celosti.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!