Računovodstvo i finansije

Amazon mora da plati 250 miliona evra poreza Luksemburgu

Evropska komesarka za konkurentnost Margaret Vestager saopštila je da kompanija "Amazon" mora da plati 250 miliona evra poreza Luksemburgu.

Kako je saopšteno kompanija "Alibaba" je primila nelegalni državnu pomoć i duguje novac za neplaćene poreze.

"Luksemburg je omogućio nelegalne pogodnosti Amazonu i rezultat toga je da gotovo tri četvrtine Amazonovog profita nije oporezovano" rekla je Vestager.

Iz kompanije "Amazon" su negirali da su imali poseban tretman.

"Plaćali smo porez u punoj saglasnosti i sa luksemburškim i sa međunarodnim poreskim zakonima. Proučićemo odluku Komisije i razmotriti sve zakonske opcije, među kojima i žalbu", saopšteno je iz kompanije. Tako je najveća svetska onlajn prodavnica postala poslednja u nizu internet kompanija koje je Vestager kaznila.

Saopšteno je i da je Evropska komisija tužila Irsku Evropskom sudu pravde jer je kompaniji "Epl" omogućila nefer pogodnosti zbog kojih je kompanija plaćala manji porez i još uvek nije naplatila 13 milijardi poreza od te kompanije

Komisija je naredila američkom gigantu "Apple" u avgustu 2016. godine da plati zaostali porez jer je kompanija primala nelegalnu državnu pomoć od Irske.

"Više od godinu dana nakon što je Komisija usvojila odluku, Irska još nije naplatila novac, čak ni deo", saopštila je Vestager.

Ona je dodala da naplata u nekim slučajevima može biti kompleksna i da je Komisija uvek spremna da pomogne, ali da "države članice moraju da ostvare napredak i obnove konkurentnost".U saopštenju Evropske komisije dodaje se da je krajnji rok za Irsku da sprovede odluku bio 3. januar ove godine i da "Apple" u međuvremenu ima korist od nelegalne vrednosti.

Evropska unija izrekla je krajem juna "Google" rekordno visoku novčanu kaznu od 2,4 milijardi dolara zbog iskorišćavanja dominantnog položaja na tržištu.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!