Trgovina

“Amazon” dobitnik korona-krize, prodaja povećana na 75,5 milijardi dolara

Američka maloprodaja u aprilu je pala rekordnih 16,4 odsto, a jedina svetla tačka bila je internet prodaja koja je od marta porasla 8,4 odsto.

Među najvećim pobednicima epidemije je “Amazon”. Njegova prodaja skočila je 26 odsto u prvom tromesečju (u odnosu na prvo tromesečje prošle godine), na 75,5 milijardi dolara.

Promet je bio toliko visok da ponekad neki proizvodi nisu bili dostupni, a “Amazon” je morao da zaposli dodatnih 175.000 radnika da bi nastavio sa znatno većom potražnjom.

Možda će dovoljno o rastu prodaje reći podaci o zapošljavanju koje je objavila kompanija u poslednjih mesec dana. “Amazon” je 13. aprila objavio da je od sredine marta zaposlio 100.000 ljudi i da će u idućem razdoblju zaposliti dodatnih 75.000.

Takođe je revidirano povećanje ukupnih plata u iznosu od 350 milona dolara na preko 500 miliona dolara. Zatim je 24.aprila kompanija saopštila kako će povisiti satnicu i udvostručiti plate za prekovremeni rad do 16. maja. A 13. maja kompanija je još jednom produžila razdoblje povećanih plata do 30. maja i revidirala procenu povećanja ukupne mase plata na preko 800 miliona dolara.

Deo analitičara očekuje da će rast prodaje “Amazona” ubrzati na znatno iznad 40 odsto, a verovatno kratkoročno i iznad te brojke. Sve više trgovine seli se onlajn, posebno u Americi.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!