Saobraćaj i transport

“Alitalia” odlazi u istoriju

Avio-kompanija “Alitalia” definitivno prestaje da leti 15. oktobra 2021. godine, nakon što je 75 godina služila kao nacionalni italijanski vazduhoplovni prevoznik.

Novoosnovana kompanija “Italia Transporto Aereo” ili ITA, u državnom vlasništvu, biće novi nacionalni italijanski avio-prevoznik.

“Alitalia”, članica alijanse “Sky Team” koju čine još “Delta Air Lines”, “Air France” i KLM, imala je dugogodišnje finansijske probleme i proglasila je stečaj u maju 2017.

Svi putnici koji su do 24. avgusta rezervisali letove kompanije “Alitalia” za putovanja posle 15. oktobra moći će da zamene karte za let kod druge avio-lompanije kako na domaćim tako i na međunarodnim linijama, a ako odluče da promene destinaciju moraće da plate razliku u ceni.

Alternativno, oni koji su rezervisali let kod “Alitalia” nakon 15. oktobra mogu da zatraže potpuni povraćaj novca. Vlada u Rimu izdvojila je 100 miliona evra (117 miliona dolara) za isplatu naknade putnicima koji žele povraćaj novca.

Upravni odbor novog nacionalnog avio-prevoznika, ITA, dao je u međuvremenu obavezujuću ponudu za kupovinu 52 aviona “Alitalia”, kao i za njene aerodromske slotove i drugu imovinu, prenosi B92.

Debi ITA-e na nebu dolazi u vreme ozbiljne krize za avio-industriju izazvane pandemijom korona virusa, pri čemu su naročito veliki prevoznici u problemu zbog sve žešće konkurencije jeftinih avio-kompanija.

Iz ITA-e su najavili da će od aerodroma Rim Fjumićino napraviti glavni međunarodni vazduhoplovni centar, te da će milanski Linate postati drugi najveći aerodrom.

Njihov preliminarni poslovni plan za 2021. godinu uključuje 61 rutu do 45 različitih destinacija, uglavnom do drugih evropskih metropola kao što su Pariz, London, Amsterdam i Brisel.

Na dugim relacijama fokusiraće se na glavne aerodrome u Sjedinjenim Državama i Japanu, uključujući Njujork, Boston, Majami i Tokio.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!