Trgovina

„Alibaba“ i pećina puna zlata

Već mesecima unazad spekuliše se kojoj državi u regionu će pripasti čast da u nju investira vodeća kineska i svetska kompanija za online trgovinu – „Alibaba group.“ Naime, čelnici ove kompanije su od početka ove godine obilazili zemlje iz regiona tražeći ozbiljnog strateškog partnera u nameri da u ovom delu Evrope izgrade veliki distributivni centar, budući da tržište cele Evrope trenutno pokriva jedino distributivni centar u Frankfurtu. Po svemu sudeći, tačka na pomenute špekuacije je stavljena i vrlo je izvesno da će Srbiji pripasti pomenuta čast.

        Inače, “Alibaba group“ je svetski gigant u oblasti elektronske trgovine iza koga stoji njegov osnivač i suvlasnik Ma Jun (poznatiji javnosti kao Džek Ma). Ova kompanija posluje  sa više od 200 država sveta i u njenoj ponudi se nalazi preko 800 miliona proizvoda. „Alibaba“ ima preko 500 miliona korisnika, a promet koji u jednom danu ostvari dostiže skoro milijardu evra! Ove godine ova kompanija je zabeležila enormni rast, pa se vrednost njenih akcija više nego udvostručila, što je dovelo do toga da „Alibaba“ iza sebe ostavi najpoznatijeg svetskog lidera u online trgovanju – „Amazon“.  Međutim, ono što „Alibaba group“ razlikuje od „Amazon“ kompanije jeste činjenica da „Alibaba“ investira u kompanije, čija delatnost prevazilazi online trgovanje, što pokazuje da je „Alibaba group“, ipak, nešto više od platforme za trgovinu putem interneta.  „Alibaba“ je, tako,  osim direktinih sajtova za E-trgovinu, pokrenuo i sistem „Alipay“, koji korisnicima daje mogućnost plaćanja preko sopstvenih platformi, kao i portal „Ent Financial“ koji ljudima sa idejama pomaže u pronalaženju adekvatnih finansijera.

        Predstavnici srpskih vlasti za sada potvrđuju  da je vrlo izvestan dolazak kompanije „Alibaba group“ na srpsko tržište i da se u narednim mesecima može očekivati početak pregovora, a prema nezvaničnim podacima razlog zbog kojeg je ova kineska kompanija za strateškog partnera izabrala baš našu državu je taj što smo, za razliku od drugih država, bili prokreativni, ali i taj što Kina u ovom trenutku ima u Srbiji projekte, čija vrednost prelazi čak šest milijardi dolara.

        Domaćoj javnosti je saopšteno da će za potrebe ovih pregovora biti formirani operativni timovi, čiji će zadatak biti bavljenje prioritetnim temama. „Alibaba group“ je već pokrenula pitanje online turizma, kao i pitanje elektronskog plaćanja, dok Srbija želi da se pažnja posveti pitanju logistike i otvaranju distributivnog centra.

        Dolazak „Alibaba group“ u našu državu bi značio značajan iskorak za sferu ekonomije i turizma. Pre svega, došlo bi do porasta broja kineskih turista u Srbiji, budući da „Alibaba“ ima platformu za online turizam i da je Srbija ukinula vize za kineske građane, te da postoji i direktan avionski let između ove dve države.

        Ono što se nameće kao logično pitanje jeste šta je Srbija dužna da učini budući da postoji velika nepovezanost između sistema carine i distributera. Treba imati u vidu da je regulativa Republike Srbije prilično unapređena, ali da na operativnom nivou postoje brojni problemi koji se moraju otkloniti kako bismo ispunili predispozicije neophodne da jedna kompanija ovakvog renomea investira u naše tržište. Od posebnog je značaja činjenica da je Narodna banka Srbije otpočela sa izmenom određenih zakonskih rešenja što će biti od presudnog značaja za uspešnu i efikasnu elektronsku trgovinu.

Nenad Cvjetićanin, advokat

        

Advokatska kancelarija „Cvjetićanin&Partners“https://cvjeticaninlegal.com/

Advokatska kancelarija „Cvjetićanin&Partners“ za svoj primarni cilj ima pružanje advokatskih usluga na visokoprofesionalan način, kao i razvijanje odnosa međusobnog poverenja sa svojim klijentima.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!