Agro svet

Al Dahra Srbija projektuje stabilan rast i nove investicije u 2023. godini

Poljoprivredna kompanija Al Dahra Srbija, koja je pre nekoliko godina kupila imovinu nekadašnjeg Poljoprivrednog kombinata Beograd (PKB), ušla je u zonu profita uz projektovan stabilan rast i najavu novih investicija.

Nedavno je u Al Dahru stigao prvi kontingent novih mašina za ovu godinu u vrednosti od preko 6 miliona evra, uskoro stiže i nova oprema za stočarske farme u vrednosti od oko milion evra. Pored toga, Al Dahra je nabavila i dva nova vatrogasna vozila čime je potpuno obnovila mašine i opremu u sopstvenoj vatrogasnoj službi.

Kontinuirano ulaganje u unapređenje proizvodnje podrazumeva i novu mehanizaciju, poput traktora, kombajna, prskalica i sejalica, za koje će, do kraja godine, kompanija uložiti dodatnih 8 miliona evra. Moderne mašine će značajno unaprediti proizvodnju, uštedeti vreme i ubrzati radne procese, a sve to sa manjim utroškom goriva i uticajem na životnu sredinu.

Prošle godine, povećana je i proizvodnja sirovog mleka, za oko 0,5 litara više po kravi. Nove poljoprivredne kulture se uzgajaju na oko 500 hektara obradivih površina, a sve u cilju proširenja i diverzifikacije proizvodnje u dinamičnom okruženju domaćeg i međunarodnog tržišta.

Nakon višedecenijskog negativnog poslovanja bivšeg PKB-a, Al Dahra posluje profitabilno, što je rezultat kapitalnih ulaganja, obnove infrastrukture, kupovine novih mašina i optimizacije radnih procesa koji su imali za cilj da se uspostavi čvrsta osnova za dalji razvoj.

„Uprkos brojnim nasleđenim izazovima, uspeli smo da postavimo zdrave temelje budućeg poslovanja i podignemo standarde u celokupnom agro-sektoru. Nakon četiri godine investiranja i sistematske reorganizacije proizvodnje, postigli smo izvanredne rezultate, nadmašivši sva očekivanja, prevashodno u jeku brojnih globalnih poteškoća i suša koje su pogodile Evropu. Kompanija Al Dahra Srbija je danas jedan od lidera industrije, ne samo u Srbiji, već i regionu. Nastavićemo sa ulaganjima i implementacijom pametnih tehnologija, a posebnu pažnju ćemo posvetiti mladim ljudima, budućem ekspertima u agronomiji. Uveren sam da ćemo, kao i do sada, stimulisati sveukupan razvoj poljoprivrede u našoj zemlji“, rekao je Dušan Radičević, generalni direktor kompanije Al Dahra Srbija.

Uspešni poslovni rezultati uticali su i na rast plata u Al Dahri za više od 50 odsto u odnosu na mesečna primanja u PKB-u 2018. godine. Uz to, kompanija je nedavno isplatila i bonuse svim zaposlenima u visini jedne mesečne plate, a u narednom periodu će posebnu pažnju posvetiti mladim talentima u sektoru poljoprivrede.

Podsećanja radi, od kada posluje u Srbiji, Al Dahra je uložila više od 85 miliona evra u obnovu postojećih i izgradnju novih proizvodnih kapaciteta. Kompanija planira da nastavi sa kapitalnim investicijama, unapređenjem uslova rada i implementiranjem najmodernijih tehnologija i koncepata u poljoprivredi.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!