Projekti

Aktivisti “zelenih” pobedili “Apple”, koji je odustao od mega projekta u Evropi

IT gigant “Apple” odustao je od planirane izgradnje centra za bazu podataka u Irskoj vrednog 850 miliona evra. Razlog je sudski spor sa aktivistima za zaštitu okoline, koji žele da sačuvaju šumu na mestu planiranog projekta.

“Pre nekoliko godina podneli smo zahtev za izdavanje dozvole za izgradnju centra u Atenriju. Uprkos našim naporima kašnjenja u postupku izdavanja dozvola prisilila su nas da se okrenemo drugim planovima i nećemo moći da nastavimo sa izgradnjom centra”, saopštila je kompanija “Apple”.

Ta kompanija je bila na korak do zelenog svetla, jer je sudija Visokog suda odbacio žalbe trojice aktivista zabrinutih za uticaj projekta na okolinu, s obzirom na predviđenu površinu od gotovo 1,8 miliona kvadratnih metara, prenosi B92.

Potom je prošle nedelje vrhovni sud prihvatio zahteve aktivista da sasluša njihove žalbe, što znači da će se postupak dodatno odužiti.

Projekat je najavljen pre tri godine i trebalo je da bude najveća privatna investicija u zapadnoj Irskoj. U vladi su procenili da bi otvorio oko 300 radnih mesta u građevinskom sektoru i 150 na neodređeno vreme.

Prema prvobitnom planu, centar je trebalo da se otvori još prošle godine.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!