Društvo

Ako roditelji u vozilu nemaju dečje sedište – kazna do 120.000 dinara

Usvajanjem Zakona o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima Srbije zakonodavac je posebnu pažnju posvetio zaštiti dece, koja se prevoze u vozilima.

Za one koji ne poštuju propisana pravila zaprećene su kazne od 100.000 do 120.000 dinara, oduzimanje dozvole u trajanju od najmanje osam meseci, od 13 do 15 kaznenih poena, u zavisnosti od težine prekršaja, pišu Novosti.

 „Prošle godine je, nažalost, u saobraćajnim udesima u Srbiji smrtno nastradalo 14 dece“, kaže za „Novosti“ Damir Okanović, predsednik Srpskog komiteta za bezbednost saobraćaja. „Od toga, troje su bili pešaci, dvoje biciklisti i čak devetoro putnici u vozilu. 

Zakon kaže da u motornom vozilu na prednjem sedištu ne sme da se prevozi dete mlađe od 12 godina, dok se dete niže od 135 centimetara prevozi vezano u odgovarajućem homologovanom bezbednosnom sedištu, koje je pričvršćeno za vozilo u skladu sa deklaracijom proizvođača vozila, odnosno proizvođača bezbednosnog sedišta, osim u vozilima za javni prevoz putnika.

 „Mnogobrojna su vozila bez te jako bitne bezbednosne opreme, ali je moj savet roditeljima da ugrade pojaseve i nabave dečja sedišta. Mnogi roditelji se pravdaju, kada ih zaustavi policija, da nemaju novca za dečja bezbednosna sedišta. Izgovora nema kada je bezbednost dece u pitanju. Jer, ima kvalitetnih sedišta, koja ispunjavaju sve bezbednosne norme, a koštaju manje od 50 evra“, kaže Okanović.

 Prema njegovim rečima, cene podmetača popularnih “bustera” još su niže. „Ne mora da znači da je skupo sedište bolje. Bitno je da imaju odgovarajući atest. Atest na sedištu je oznaka ECE R44/4 (44/3) i ona pokazuje da je sedište atestirano u nekoj od zemalja Evropske unije“, navodi Okanović.

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!