Berza

Akcije američkih tehnoloških kompanija vrede više nego sve evropske akcije zajedno

Poslednji uzlet akcija iz američkog tehnološkog sektora rezultovao je senzacionalnim podatkom.

Američke tehnološke akcije sada vrede više nego sve evropske akcije zajedno, podatak je Bank of America.

Kompanija je istakla da je ovo prvi put da tržišna kapitalizacija američkog tehnološkog sektora, sa 9,1 biliona dolara, premašuje sva evropska tržišta, koja uključuje Ujedinjeno Kraljevstvo i Švajcarsku koja ukupno vrede 8,9 biliona američkih dolara.

Poređenja radi, 2007. godine evropske akcije vredele su četiri puta više od američkih tehnoloških akcija.

Pet najvećih tehnoloških imena - Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon i Facebook - činilo je 17,5 posto S&P 500 u januaru, a premeštanje kapitala u ovaj sektor tokom pandemije koronavirusa povećalo je taj udeo znatno iznad 20 odsto.

Potrošački tehnološki gigant Apple sam vredi više od 2 biliona dolara.

Kupovina Amazonovih akcija još je neverovatnijih dimenzija. Kompanija prerasta u dominantnu silu u e-trgovini od 1990-ih, ali eksplozija IT industrije u oblaku pomogla je porastu njenih akcija u protekloj deceniji. Cena njene akcije u četvrtak je bila oko 20 puta veća nego u augustu 2010. godine, prenosi portal Klix.

Tehnološki sektor koja pretiče Evropu takođe se odražava i u ukupnim performansama američkog i evropskog tržišta. Od početka 2010. S&P 500 uzleteo je gotovo 200 odsto, dok je u istom peridou Euro Stoxx 50 porastao za 13,4 odsto, a britanski FTSE 100 za nešto manje od 11 odsto.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!