Saobraćaj i transport

“Airbus” zapretio napuštanjem Velike Britanije

Evropski proizvođač aviona “Airbus” zapretio je da će napustiti Veliku Britaniju ukoliko se ona odvoji od Evropske unije bez postignutog dogovora o budućim trgovinskim odnosima.

Kompanija koja zapošljava 14.000 ljudi na 25 lokacija u Velikoj Britaniji saopštila je da će preispitati svoje investicije u Velikoj Britaniji, kao i svoj dugoročni boravak u zemlji ukoliko ne bude postignut trgovinski sporazum.

“Airbus” je ovo naveo u proceni rizika vezanog za Bregzit. Prema proceni u slučaju da nema postignutog sporazuma, odnosno ukoliko Britanija napusti i jedinstveno tržište i carinsku uniju bez dogovora o tranziciji to će izazvati "velike poremećaje" u britanskoj proizvodnji.

"Jednostavno rečeno taj scenario bez dogovora direktno preti budućnosti “Airbusa” u Velikoj Britaniji", rekao je Tom Vilijams direktor za operacije u odelenju civilne avijacije “Airbusa”, čije se reči navode u saopštenju, prenosi N1.

Vilijams je rekao da će u svakom scenariju Bregzit imati jake negativne posledice za avio industriju u Velikoj Britaniji i posebno za “Airbus”, i da bi stoga bilo potrebno ubrzati mere za ublažavanje tih posledica.

“Airbus” je, takođe, naveo da je trenutno predložen prelazni dogovor između EU i Velike Britanije, koji traje do kraja decembra 2020. godine, suviše kratak da bi kompanija mogla da reorganizuje svoj lanac nabavki.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!