Saobraćaj i transport

“Airbus” postigao nagodbu s vlastima – kazna se meri milijardama?

Proizvođač aviona “Airbus” je saopštio da je postigao načelni sporazum s francuskim, britanskim i američkim vlastima o obustavljanju istraga protiv kompanije.GUILLAUME

Francuske i britanske vlasti su pokrenule istragu protiv kompanije “Airbus” zbog sumnje u korupciju pri prodaji aviona u poslednjih više od 10 godina. Evropska kompanija se suočila i sa istragom u SAD zbog sumnji da krši američke propise o međunarodnoj trgovini oružjem.

Iz kompanije “Airbus” su naveli da ne mogu da objave podrobnije detalje o pregovorima sa nadležnim organima vlasti, kao ni iznos koji će morati da plate na ime nagodbi, a neki štampani mediji spekulišu da je reč o sumi od oko tri milijarde evra.

Uprkos tome, akcije “Airbus”-a su ojačale pošto su analitičari i berzanski akteri pozdravili činjenicu da je kompanija uspela da podvuče crtu ispod ove afere. Na otvaranju trgovanja, akcije “Airbus”-a su porasle za 2,3 procenta, prenosi B92.

"Airbus potvrđuje da je postigao načelni sporazum sa francuskim Parke nasional finansijeom (državna agencija za istragu finansijskih i privrednih delikata) i britanskom Kancelarijom za krupne prevare (SFO), kao i sa američkim vlastima", piše u saopštenju kompanije.

Sporazume tek treba da odobre sudovi u Francuskoj i Velikoj Britaniji, kao i američki sud i regulator.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!