Agro svet

“Agrokor” prodaje poslovni prostor u Srbiji

Hrvatski “Agrokor” ne sme da prodaje vlasništvo nad firmama u Srbiji, ali ovih dana rasprodaje poslovni prostor i imovinu u našoj zemlji.

Nadležni u tome ne vide ništa sporno, štaviše, ovaj postupak koncerna ocenjuju pozitivnim i za Srbiju, piše list “Večenje novosti”.

“Agrokor” kroz svoje firme u Srbiji poseduje mnogo imovine, koja nije u funkciji, ili im ne treba, navodi izvor “Novosti” blizak Vladi Srbije.

Reč je o zemljištu, magacinskom prostoru, raznim objektima... Zakonske prepreke za to ne postoje, jer je reč o imovini “Agrokora” i to niko ne dovodi u pitanje.

Da bi se prodaja imovine ovog koncerna, inače pod prinudnom upravom, realizovala u Srbiji, “Agrokoru” je potrebna saglasnost Ministarstva trgovine i Narodne banke Srbije.

"Plan da prodaju sve što im ne treba postoji odavno. Podsećam vas da je u decembru prošle godine, uz dobijene dozvole nadležnih, prodata zgrada “Merkatora” na Novom Beogradu za 46 miliona evra. Od toga je 35 miliona evra dato bankama na ime otplate kredita, a 11 miliona za dugove dobavljačima”, ukazuje isti izvor.

I iz ugla države dobro je da se imovina proda, da koncern dođe do svežeg novca, a dugovi vrate bankama i dobavljačima. “Agrokor” ne prodaje u Srbiji svoj biznis, već samo objekte, na šta imaju puno pravo, pošto im je neophodan svež kapital kako se ne dalje zaduživali kod banaka.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!