Finansijske usluge

“Agrokor” priznao potraživanja, ali ne i ona “Sberbanke”

Ukupni iznos priznatih potraživanja poverilaca i dobavljača “Agrokora” je oko 41,23 milijarde kuna, dok je 16,54 milijarde kuna potraživanja osporeno, pokazuju tablice, koje je objavio Trgovački sud u Zagrebu, a predstavila vanredna uprava koncerna.

Kako je objavljeno na konferenciji za novinare u Zagrebu, potraživanja ruske “Sberbanke” su osporena. Vladin vanredni poverenik za “Agrokor” Ante Ramljak rekao je da je londonski sud priznao "Leks Agrokor" što bi, kako se ocenjuje u medijima, mogao da bude udarac za rusku banku, koja svoja potraživanja traži pred stranim sudovima.

To ne znači da “Sberbanka” neće naplatiti svoj dug, ali neće učestvovati u radu veća poverilaca, odnosno neće odlučivati o dugovima i budućnosti “Agrokora”.

"Sve tužbe koje se budu pokretale na britanskom sudu biće vraćene na hrvatske sudove. To je jedna vrlo važna informacija i ona sama za sebe govori da smo bili na dobrom putu. Ona nam u velikoj meri olakšava ovaj postupak koji vodimo", rekao je Ramljak novinarima u Zagrebu.

On je dodao da je u stalnoj komunikaciji sa predstavnicima “Sberbanke”."Mislim da postoji mogućnost da Sberbanka prihvati kompromis i da se dogovorimo. Što se tiče Sberbanke svi bi bili najsrećniji da najveći poverilac pristupi ovom postupku, da sednemo za sto i napravimo nagodbu. Kad kažem svi, mislim na druge kreditore", rekao je Ramljak.

On je dodao da će “Sberbanka”, ukoliko povuče tužbe i postigne dogovor, ući u veće poverilaca. Na pitanje novinara o 8,5 milijardi kuna potraživanja “Sberbanke”, Ramljak je odgovorio da je vreme da se demistifikuje njena uloga. "Zašto od “Sberbanke” pravite monstruma? Imaju 18 odsto ukupnih potraživanja. Ne mogu zaustaviti nagodbu", rekao je vanredni poverenik.

Trgovački sud u Zagrebu objavio je tablice o potraživanjima prema “Agrokoru” i njegovim povezanim društvima, kao i tablice o razlučnim i izlučnim pravima, iz kojih se vidi da je iznos ukupnih priznatih potraživanja 41,23 milijarde kuna, a osporenih 16,54 milijarde. U taj iznos uključena su i potraživanja između kompanija unutar koncerna “Agrokor”.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!