Agro svet

“Agrana” obustavila pregovore o kupovini kompanije “Sunoko”

Austrijski koncern "Agrana", koji se bavi proizvodnjom šećera, skroba i voća, privremeno obustavlja pregovore o preuzimanju srpskog proizvođača šećera "Sunoko".

“Agrana” je saopštila da je sa vlasnikom srpskog preduzeća, “Agri Europe Cyprus” postignut dogovor o obustavi pregovora, a razlog je aktuelno teško stanje na evropskom tržištu šećera.

“Agrana” je sredinom 2016. godine najavila da želi većinski da preuzme "Sunoko", sa ciljem povećanja proizvodnje šećera.

Cena sirovog šećera na svetskom tržištu je pretrpela pad, i krajem marta je vodeći proizvođač u Evropi "Zidcuker", koji drži u Austriji 42 odsto udela “Agrane”, morao smanjiti svoje prognoze poslovanja.

Ova kompanija u poslovnoj 2018/19. godini očekuje čak i gubitke između 100 i 200 miliona evra, prenosi "Dnevnik".

Tržište je od 1. oktobra liberalizovano, čime su ukinute kvote za proizvodnju, kao i zagarantovane najniže cene, kao i ograničenja za uvoz.

Uz to ovaj sektor je, zbog novih zabrana korišćenja određenih neonikotinoida u EU, pretrpeo velike gubitke u rodu, a u Austriji trenutno poljoprivrednici, koji uzgajaju šećernu repu suočili su se sa problemom napada insekata, koji uništavaju rod.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!