Finansijske usluge

Agencija Standard end Purs zadržala ocenu kreditnog rejtinga Srbije BB-

Američka agencija za finansijske usluge "Standard end Purs" (Standard and Poor's) zadržala je ocenu kreditnog rejtinga Srbije na nivou "BB-", uz pozitivne izglede za njegovo unapredjenje, prenelo je večeras Ministarstvo finansija Srbije.

Američka agencija za finansijske usluge "Standard end Purs" zadržala je ocenu kreditnog rejtinga Srbije na nivou "BB-", uz pozitivne izglede za njegovo unapredjenje, prenelo je večeras Ministarstvo finansija Srbije.

Agencija procenjuje da će bruto domaći proizvod (BDP) nastaviti da raste do 2019, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Ministarstvo prenosi stav Agencije da će rast BDP "biti zasnovan pre svega na prilivu stranih direktnih investicija i većoj privatnoj potrošnji koja će biti podstaknuta rastom zaposlenosti, zarada i stabilnom prilivu doznaka".

"Standard end Purs" prognozira prosečan fiskalni deficit na oko 1,9 odsto BDP za period 2017-2020. "s tim da će strukturna poboljšanja zahtevati dublje reforme javnog sektora i dalje restrukturiranje javnih preduzeća".

Ta potvrda ocene kreditnog rejtinga Srbije odraz je procene da će Vlada nastaviti sprovodjenje fiskalnih i strukturnih reformi, a da će unapredenje kreditnog rejtinga Srbije biti moguće ukoliko se nastavi uspešna primena fiskalne konsolidacije, navelo je Ministarstvo finansija.

Agencija "Standard end Purs" smatra da uspešno završene revizije aranžmana Srbije sa Međunarodnim monetarnim fondom doprinose očuvanju poverenja investitora u Srbiju.

Takođe, uočava se i pozitivan trend u spoljnoj trgovini. Agencija procenjuje da će deficit tekućeg računa platnog bilansa, koji je u periodu od 2011. do 2014. godine u proseku iznosio 8,3 odsto BDP, biti u proseku na nivou od 4,0 odsto do 2020. godine, čemu će najviše doprineti postojeća strana ulaganja u proizvođačke delatnosti, kao i poboljšanje konkurentnosti u proizvođačkom sektoru i sektoru usluga.

Pored smanjenja deficita tekućeg računa, američka agencija "Standard end Purs" očekuje poboljšanje i u strukturi spoljnog duga i da će neto priliv direktnih stranih investicija u potpunosti pokriti deficit tekućeg računa platnog bilansa.

Komentari nisu dozvoljeni za ovaj post.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!