Finansijske usluge

Afera "Agrokor": "Dijamant" i "Frikom" pozajmili 9 miliona evra "Ledu" i "Jamnici"

Naime, revizori iz Ernst&Young su ocenili da treba rezervisati polovinu međusobnih potraživanja Agrokorovih kompanija. Na primer, samo Jamnici su ispravljena potraživanja od drugih preduzeća u okviru Agrokora u visini celih 82 miliona evra.

Rezultati vanredne revizije poslovanja holdinga "Agrokor", kojim je obuhvaćeno 27 preduzeća, od čega tri iz Srbije i tri iz BiH, pokazali su da je u hrvatskom koncernu 2015. godine zabeležen gubitak od 140 miliona evra, iako je prvobitno iskazana dobit od 110 miliona evra. Glavni razlog za ovako loš rezultat jeste tretman međukompanijskih pozajmica i obaveza.

U klupku međusobnih dugovanja i potraživanja, može se videti da su zrenjaninska fabrika ulja Dijamant i fabrika sladoleda i smrznute hrane Frikom pozajmljivali sredstva preduzećima iz Agrokor grupe. Tako je Dijamant pozajmio 2,5 miliona evra Ledu, 2,8 miliona evra Jamnici (koja je vlasnik Mivele u Srbiji) i 130.000 evra Konzumu. Takođe, Frikom je pozajmio 3,65 miliona evra Jamnici. Ne može se utvrditi da li su revizori i za koliko obezvredili ove pozajmice srpskih kompanija. Takođe, deluje da Agrokorove srpske kompanije iz prehrambenog sektora nisu dobijale pozajmice od hrvatskih kompanija.

U finansijskom izveštaju Leda koja je vlasnik Frikoma navodi se da je srpska kompanija tokom 2017. godine smanjila dug prema bankama za 9,5 miliona evra, kao i da je za produženje roka otplate ostatka duga položila zaloge nad objektima u Čačku, Gornjem Milanovcu i Nišu u vrednosti 13 miliona evra.

Inače ukupne potencijalne obaveze najvećih Agrokorovih kompanija u Hrvatskoj, Konzuma, Leda i Jamnice po osnovu jemstava za kredite i ostale dužničke instrumente Agrokora iznose 9,25 milijardi evra.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!