Projekti

AFD podržava zelenu tranziciju u Srbiji sa dva namenska programa u ukupnom iznosu od 204,6 miliona evra

Agence Française de Développement (AFD) finansira dva nova programa koji će podržati ključne institucije Republike Srbije u usklađivanju javnih politika sa putanjom niskougljeničnog razvoja, u skladu sa nacionalnim prioritetima. Sporazumi o programima sklopljeni su 30. juna 2023. između AFD-a i Republike Srbije.

Prvi program je „Programski razvojni zajam za zelenu agendu“, pripremljen u partnerstvu sa Svetskom bankom i Nemačkom razvojnom bankom (Kreditanstalt für Wiederaufbau, KfW). Finansiranje AFD-a, u iznosu od 135 miliona evra, prvo je u nizu od dva programa koji će ubrzati usvajanje ključnih reformi javnih politika u oblastima makro-budžetskog sistema, energetike i zaštite životne sredine, kako bi se Srbija podržala u ostvarivanju zelenijeg i inkluzivnijeg ekonomskog rasta.

Drugi program, pod nazivom  „Unapređenje upravljanja javnim finansijama za zelenu tranziciju“, zajednički pripremljen sa Svetskom bankom, obuhvata finansiranje AFD-a u iznosu od 69,6 miliona evra kojim će se podržati razvoj institucionalnih i organizacionih kapaciteta glavnih institucija Vlade Republike Srbije uključenih u sprovođenje Zelene agende.

Paket podrške AFD-a sastoji se i od programa tehničke saradnje u iznosu od 0,3 miliona evra usmerenih na razradu i sprovođenje metodologije ocenjivanja zelenog budžeta, uz angažovanje relevantnih javnih francuskih institucija koje bi  predstavile iskustva Francuske u toj oblasti. Ovaj pristup će omogućiti bolje merenje i praćenje javnih rashoda koji doprinose ciljevima Zelene agende za Zapadni Balkan, u cilju poboljšanja transparentnosti i odgovornosti, kao i informisanja o sukcesivnom procesu pripreme budžeta.

„Ova dva komplementarna programa odražavaju ambicije nadležnih organa da prednjače u sprovođenju inovativnih, ekološki prihvatljivih i inkluzivnih modela javnog delovanja i značajno povećaju budžetske napore u korist ekološke tranzicije u Srbiji“, rekao je gospodin Dominik Otberg (Dominique Hautbergue), regionalni direktor AFD-a za Zapadni Balkan.

„Kao AFD presrećni smo što možemo da podržimo ove uticajne programe i ponosni što ćemo odgovoriti na specifičan zahtev Srbije da se angažuje francusko iskustvo o zelenoj fiskalnoj tranziciji. Ova bogata saradnja doprinosi ispunjavanju obaveza Srbije u okviru procesa evropskih integracija i Pariskog sporazuma o klimatskim promenama. I dalje ćemo biti na raspolaganju našim srpskim partnerima na ovom zajedničkom putovanju vozom Zelene agende.“

Više o AFD-u

AFD Grupa doprinosi sprovođenju francuske politike održivog razvoja i međunarodne solidarnosti. Grupa uključuje Francusku agenciju za razvoj (AFD), koja finansira javni sektor, nevladine organizacije, istraživanje i obuku, zatim Proparco koji finansira privatni sektor, i Expertise France, agenciju za tehničku saradnju. Grupa finansira, podržava i ubrzava tranzicije potrebne za pravedniji i otporniji svet. Prisutna na Zapadnom Balkanu od 2019. godine, AFD Grupa podržava zemlje regiona u ispunjavanju standarda EU i primeni Pariskog sporazuma o klimatskim promenama, u cilju ostvarivanja inkluzivnog niskougljeničnog razvoja. Do sada, AFD Grupa je odobrila više od 1,08 milijardi evra u regionu Zapadnog Balkana, od čega 560 miliona evra u Srbiji.

Za više informacija : www.afd.fr/en

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!