Saobraćaj i transport

“Adria Airways” tužila Srbiju zbog državne pomoći kompaniji “Air Serbia”

Slovenačka "Adria Airways", koja je u vlasništvu nemačkog "4k investa" nedavno se evropskim institucijama žalila na Srbiju da kompaniji "Air Serbia" dodeljuje prekomernu državnu pomoć.

Prema posanju lista “Novosti”, u isto vreme ključni ljudi "Adrie" sastali su sa slovenčkim premijerom Marjanom Šarecom i državnim sekretarom Vojmirom Urlepom, a pored priče o planovima i viziji, kako tvrde mediji, tražili su i državnu pomoć.

Nemački vlasnici očekuju da im zemlja pomogne, a u suprotnom, prema navodima Siol.neta, predviđaju da će zatvoriti kompaniju, otpustiti stotine zaposlenih i odseći Sloveniju od ostatka sveta neposredno pre početka predsedavanja EU.

Kako ovaj portal tvrdi, tražili su od premijera pomoć da regulišu pitanja sa državnim kompanijama i bankama.

Kompanija "Adria Airways" privatizovana je 2016. godine i prvu godinu sa novim vlasnikom završila je u plusu od 3,2 miliona evra, ali je te godine prodala ime za 7,6 miliona evra. Nerednu  2017. godinu završila je sa gubitkom od 5,4 miliona evra, a prošlu u minusu od oko pet miliona evra.

Prošle godine ta kompanija je od srpske Komisije za kontrolu državne pomoći tražila ocenu da li je pomoć koju naš avio prevoznik dobija od države, koja je njen većinski vlasnik, nezakonita.

Premijerka Ana Brnabić odbacila je tvrdnje slovenačke kompanije “Adria Airways” da Srbija dodeljuje prekomernu državnu pomoć kompaniji “Air Serbia” i istakla da naša zemlja poštuje Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, kojim je zabranjena državna pomoć preduzećima.

"Srbija u potpunosti poštuje Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju tako da smo u tome svemu u potpunosti čisti", rekla je Brnabić za Tanjug i dodala da je uverena da će Srbija "pobediti", ukoliko neko proba da od ovoga napravi slučaj.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!