Finansijske usluge

“Addiko Bank” menja vlasnika

Pet godina nakon kupovine poslova u Jugoistočnoj Evropi posrnule “Hypo Alpe-Adria” banke američki fond “Advent International” nalazi se pred izlaskom iz današnje “Addiko Bank”.

Kako je saopšteno, “Advent” je prodao još jedan paket deonica od oko osam odsto i time drži još samo 10,1 odsto “Addiko Bank”.

Time je sve izglednije da će dugogodišnji najveći akcionar uskoro svesti na nulu svoj udeo u “Adidko Bank”, koja je od prošle godine na bečkoj berzi.

Naime, "DDM Invest" švedskog investitora Erika Felstrema je već u februaru najavio opciju na kupovinu 10,1 odsto “Addiko Bank”, nakon što je već od ove godine otkupio 9,9 procenata.

Obavljanje tog posla, prema agenciji APA, zavisi još od odobrenja regulatornog tela.

Ukoliko se odobri ovaj posao DDM bi bio najveći pojedinačni akcionar u “Addiko Bank”, prenosi Tanjug.

Udeo EBRD banke, koja je zajedno sa “Advent”-om pre pet godina preuzela “Hypo” filijale na Balkanu, iznosi trenutno 8,4 odsto.

Nakon kolapsa “Hypo Alpe-Adria” banke njeno poslovanje u Jugoistočnoj Evropi je izdvojeno i prodato EBRD-u i “Advent International”-u, odnosno luksemburškom holdinu "Al Lake", u kojem je “Advent” imao 80 odsto udela, a EBRD 20 procenata.

Nakon izlaska na bečku berzu sredinom prošle godine je “Al Lake” ostao najveći akcionar sa 45 odsto udela, ali je tokom ove godine prodao postepeno svoje deonice.

“Addiko Bank”, sa sedištem u Beču posluje u Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Srbiji.

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!