Proizvodnja hrane i pića

“AB InBev” povećao obim prodaje

Belgijsko-brazilski pivarski gigant “AB InBev” saopštio je da je ostvario veći obim prodaje vodećih brendova Budweiser, Stella Artois i Corona u prva tri ovogodišnja meseca, ali da mu je neto dobit blago smanjena zbog troškova poreza.

"Naši svetski brendovi ponovo su ostvarili ​​solidne rezultate, uz rast prihoda za 7,9 odsto na globalnom nivou i za 12,2 odsto izvan matičnih tržišta", saopšteno je iz kompanije, a istaknuto je da se brendovi obično u inostranstvu prodaju po višoj ceni.

Ukupni prihodi porasli su 4,7 odsto, na 13,1 milijardu dolara. Porasli su i prihodi od prodaje po litri, podupirući rast dobiti pre poreza, kamata, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) za 6,6 odsto, na nešto manje od pet milijardi dolara.

Neto dobit smanjena je, pak, jedan odsto, na 1,44 milijarde dolara, budući da su troškovi poreza u SAD-u porasli više od 50 odsto, na 673 miliona dolara, zbog prilagođavanja vrednosti finansijskih proizvoda za zaštitu od rizika i promene u knjiženju pojedinih poreskih odbitaka.

"U drugom tromesečju radujemo se prilikama koje donosi Svetsko prvenstvo u fudbalu sa Budweiserom kao globalnim sponzorom", poručuju iz “AB InBev”-a.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!