Razvoj

7. Beogradski festival evropske književnosti

Izdavačka kuća Arhipelag, u saradnji sa Domom omladine Beograda, organizuje 7. Beogradski festival evropske književnosti (Belgrade Festival of European Literature) od 26. do 29. juna. Beogradski festival evropske književnosti jedan je od najposećenijih književnih događaja u Srbiji.

Na festivalu učestvuju britanska pesnikinja Fiona Sampson, nemačka književnica turskog porekla Hatidže Akin, poznati britanski prozni pisac Piter Salmon, jedan od najčitanijih makedonskih pisaca Venko Andonovski  i jedna od najčitanijih srpskih autorki Jelena Lengold. Posetioci će moći da prate sedam čitanja poznatih svetskih i domaćih pisaca, četiri projekcije filmova u okviru retrospektive Književnost na filmu, panel o kulturi u tranziciji, izložbu crteža i fotografija 12 autora različitih generacija i poetika Iz neposredne nestvarnosti.
Glavna književna zvezda 7. Beogradskog festivala evropske književnosti je veliki španski i svetski pisac Havijer Serkas, autor slavnih knjiga Salaminski vojnici, Anatomija jedne pobune i Hohštapler, koje su doživele više svetskih izdanja.

Program:

Utorak 26. jun

19h: Otvaranje Festivala i otvaranje izložbe crteža I fotografija 12 autora: Iz neposredne nestvarnosti (po motivima romana Maksa Blehera Zbivanja u neposrednoj nestvarnosti)

20h: Na sceni: Havijer Serkas

21h: Književnost na filmu: Paula Ortis Mlada (prema drami Federika Garsije Lorke Krvava svadba

Sreda 27. jun

19h: Panel: Kultura u tranziciji

Teoretičarka kulture i medija Milena Dragićević Šešić, umetnik Saša Rakezić i reditelj Stevan Filipović, moderator Marija Nenezić

20h: Na sceni: Hatidže Akin

21h: Književnost na filmu: Buket Alakus  Jednog Hansa sa ljutim sosom (prem istoimenom romanu Hatidže Akin)

Četvrtak 28. jun

19h: Na sceni: Venko Andonovski

20h: Na sceni: Piter Salmon

21h: Književnost na filmu: Dominik Kabrera Isceliti žive (prema istoimenom romanu Majlis de Kerangal

Petak 29. jun

19h: Na sceni: Fiona Sampson

20h: Na sceni: Jelena Lengold

21h: Književnost na filmu: Enriko Pau Anđeo milosti (prema istoimenom romanu Mikele Murđije).

 

7. Beogradski festival evropske književnosti se održava u Velikoj sali Doma omladine Beograda, ulaz je slobodan.  

 

Izdavačka kuća Arhipelaghttp://www.arhipelag.rs

Izdavačka kuća Arhipelag je aktivan kulturni i izdavački projekat zasnovan na visokim kriterijumima u izboru knjiga, standardima profesionalnog izdavaštva, uređivački profilisanim bibliotekama, kao i na interaktivnom odnosu sa čitaocima.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!