Finansijske usluge

50 miliona evra za mala i srednja preduzeća i zelene projekte u Srbiji

ProCredit banka i francuska institucija za razvoj Proparco (Grupa Francuska Agencija za razvoj – AFD), pokrenule su projekat kojim se obezbeđuju sredstva za finansiranje MSP sektora i za zelene projekte. Za Proparco, ova kreditna linija je njena prva operacija u bankarskom sektoru u Srbiji.

Saradnja između ovde dve institucije doprineće razvoju privatnog sektora, s jedne strane, dok će s druge strane poslužiti za promociju održivog ekonomskog razvoja i zaštitu životne sredine u Srbiji. Proparco je odlučio da podrži ProCredit zbog njene kompetentnosti u oblasti razvoja i bogatog MSP i zelenog portfolija.

„Naša banka prepoznata je na tržištu kao banka lider u segmentu malih i srednjih preduzeća, širokog spektra finansijskih usluga, koji  zadovoljava sve njihove potrebe i savetuje ih oko ključnih investicionih planova. Novi projekat, koji smo pokrenuli sa Proparco-om od velikog je značaja, kako za naše postojeće klijente, tako i za sve buduće. Ovi krediti omogući će jačanje domaćeg MSP sektora, a energetski efikasna rešenja učiniće dostupnijim našoj privredi i stanovništvu“, rekao je Igor Anić, predsednik Izvršnog odbora ProCredit banke. 

ProCredit banka finansira oko 4.000 MSP klijenata u Srbiji, a prosečan iznos zajmova po klijentu iznosi 242.000 evra. Pored toga, od 2010. godine, ProCredit Grupa je razvila metodologiju „zelenog finansiranja“, koja je institucionalno podržana interno i na nivou zavisnih društava.

„Kroz ovu intervenciju sa ProCredit Srbija, mi podržavamo aktera koji je izgradio bogatu ekspertizu u pitanjima razvoja i u skladu sa Proparco mandatom. Ovo je takođe prilika da ojačamo naše partnerstvo sa ProCredit Grupom, gde su srž poslovanja i prakse u skladu sa našim mandatima. Ovo je za Proparco prva operacija u bankarskom sektoru u Srbiji, gde je AFG Grupa nedavno otvorila svoju regionalnu kancelariju, i ja se nadam da će to biti početak razvoja drugih poslovnih aktivnosti u korist privatnog sektora u Srbiji“, izjavio je Gregori Klement, izvršni direktor Proparco-a.

Saradnja će doprineti ostvarenju Ciljeva održivog razvoja, i to Cilju 8 (Dostojanstven rad i ekonomski rast), Cilju 9 (Industrija, inovacije i infrastruktura) i Cilju 13 (Zaštita klime).

Proparco je ogranak Grupe Francuske agencije za razvoj (AFD) za finansiranje privatnog sektora. Više od 40 godina promoviše održivi ekonomski, socijalni i ekološki razvoj. Proparco obezbeđuje finansiranje i podršku preduzećima i finansijskim institucijama u Africi, Aziji, Latinskoj Americi i na Bliskom Istoku. Njegovo angažovanje je usmereno na ključne razvojne sektore: infrastrukturu, uglavnom za obnovljive izvore energije, agrobiznis, finansijske institucije, zdravstvo i obrazovanje. Poslovanje ogranka Proparco ima za cilj da ojača doprinos privatnih igrača u postizanju ciljeva održivog razvoja (SDG) koje je međunarodna zajednica usvojila 2015. godine. U tu svrhu, Proparco finansira preduzeća čija aktivnost doprinosi stvaranju novih radnih mesta i pristojnih prihoda, obezbeđujući osnovna dobra i usluge, boreći se protiv klimatskih promena. Za zajednički svet.

ProCredit banka je razvojno orijentisana komercijalna banka koja pruža kompletnu uslugu najvišeg kvaliteta, malim i srednjim preduzećima i stanovništvu koji planiraju da štede i okrenuti su elektronskim kanalima u radu sa bankom. Do danas, ProCredit banka je investirala preko 5 milijardi evra u Srbiji, od čega preko 85% čine plasmani malim i srednjim preduzećima, preduzetnicima i poljoprivrednicima. Istovremeno, kao podrška ekonomskom razvoju, banka poseban značaj pridaje odgovornom bankarstvu, promovisanju ulaganja u projekte iz oblasti energetske efikasnosti i razvijanju kulture štednje među svojim klijentima.

ProCredit banka je član ProCredit Grupe, grupe finansijskih institucija koje posluju u mnogim zemljama širom sveta. Jedini akcionar ProCredit banke u Srbiji je ProCredit Holding sa sedištem u Frankfurtu.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!