Projekti

30 GODINA MODNOG STUDIJA CLICK

Povodom obeležavanja jubileja MS Click odaje počast jednom od najznačajnijih domaćih modnih dizajnera.

Modni studio Click obeležava tridesetu godinu kontinuiranog rada i postojanja. Tim povodom organizuje specijalnu reviju kojom odaje priznanje, nedavno preminulom, legendarnom modnom kreatoru Aleksandru Joksimoviću koji je svojim radom obeležio modno stvaralaštvo u SFRJ i postavio važne modne postulate u razvoju jugoslovenske i srpske modne scene. Njegov nedavni odlazak nas je podsetio kakvog smo modnog velikana imali i koliko je važno da sačuvamo njegovo nasleđe u istoriji srpske mode i naše kulture uopšte.

Modni studio Click, umesto rođendanske torte, rešio je da ljubitelje modnih dešavanja i modne znalce počasti ovim jedinstvenim događajem a ujedno pruži priliku domaćim modnim poslenicima da se na dostojan način oproste od velikana naše modne scene. Revija u čast velikog kreatora biće upriličena 29. juna na platou ispred muzeja Primenjene umetnosti. Omaž njegovom radu biće predstavljen kroz kreacije više od trideset najznačajnijih domaćih modnih autora koji su, inspirisani Joksimovićevim najznačajnijim kolekcijama, od Simonide, Proklete Jerine, Ane Karenjine do kolekcije Vitraž, Pejzaž, Ptice, realizovali unikatne modele. Modele će nositi manekeni svih generacija od vremena kada je stvarao Aleksandar Joksimović do danas.

Revija je uvod u izložbu o radu Aleksandra Joksimovića koja je planirana za jesen u muzeju Primenjene umetnosti, a kreacije sa ove revije će biti deo izložbene postavke.

CLICK JUBILEJ – 30 GODINA RADA

Modni studio Click kao prva privatna modna agencija u nekadašnjoj Jugoslaviji postoji od 1991. godine kada je  počeo da okuplja mlade kreativne autore na polju mode, fotografije, dizajna i  pratećih delatnosti vezanih za modu i modnu prezentaciju. Svoj rođendan CLICK slavi na dan svoje prve revija – Moda sa beogradskih ulica, održana je u SKCu, 13. juna 1991. kada počinje neverovatna Clickova modna avantura.

Zahvaljujući svom autorskom, maštovitom, edukativnom i često alternativnom pristupu modi, Click je postao osobeni činilac mnogih modnih i scenskih dešavanja u kulturnom i javnom životu Beograda. Ekipu Modnog studija Click čini oko 80 manekena i fotomodela, kreatori, stilisti, fotografi, šminkeri, frizeri, tim scenografa i dizajnera, koreografi, muzički saradnici, tim za marketing i PR - tim koji je sposoban da realizuje sve vrste modnih prezentacija od modnih revija, kataloga, digitalnih kampanja, reklamnih spotova do organizacije raznovrsnih događaja i osmišljavanja imidža.

Modni studio Click zapravo čini malo jezgro profesionalaca koji, s Nenadom Radujevićem na čelu, dele strast prema modi kao stvaralačkoj oblasti koja pomera granice uobičajenog. Drži ih entuzijazam i uverenje da moda pripada polju slobode i stvaranja, koji ovaj svet mogu učiniti dobrim mestom za život. A uz to ide i odgovornost.

Click je tokom svoje tri decenije razvijao nekoliko različitih segmenata poslovanja – od model managmenta, organizacija revija, foto i video produkcije, preko public relations, event i fashion marketinga, do različitih vrsta konsaltinga ali i kulturno umetničkih projekata sa brojnim institucijama kulture. Kroz rad na modnim prezentacijama uveo je niz novina i standarda zapadne modne industrije na domaće tržište. Paralelno radi na afirmaciji mladih modnih dizajnera od kojih su danas mnogi etablirana imena domaće modne scene, a neki od njih imaju i uspešne karijere u inostranstvu. Click je učestvovao u  izgradnji mnogih,  danas važnih, srpskih modnih dizajnera i brendova i dao  neprocenjiv doprinos  izgradnji scene  autorskog modnog  dizajna kao dela kreativnih industrija.

Verovatno najveći značaj Click donosi u prezentaciji i promociji autorske mode, samostalnih i mladih dizajnera i njihovoj održivosti. To je rezultiralo i organizacijom najznačajnijeg domaćeg modnog projekta – Belgrade Fashion Week, koji Click uspešno razvija od 1996. godine po ugledu na slične manifestacije u svetu, i to kao prvi projekat takve vrste u celoj Istočnoj Evropi. Tretman mode kao umetnosti, na čemu Click insistira od svojih početaka, posebno je istaknuta u realizaciji fashionart magazin - FAAR.

Od 2012. godine Click intenzivno razvija saradnju sa inostranim partnerima i raziličitim ambasadama u Beogradu putem kojih je uspeo da predstavi domaće dizajnere na važnim interncaionalnim projektima i Nedeljama Mode od Pariza, Londona, Berlina, LA-a... Posebno se ističu projekti promocije domaćih  dizajnera i srpskog kulturnog nasleđa koje je Click realizovao sa različitim internacionalnim institucijama u Parizu, Londonu, New Yorku, Milanu, Rimu, Maastrichtu, Lilu, Vicenzi...

Sa najreprezentativnijim domaćim dizajnerima, Click u okviru Belgrade Fashion Weeka 2014. godine osniva i Udruženje modnih dizajera BFW design collective koji broji preko 80 članova, kao i Fashion Incubator namenjen studentima i mladim dizajnerima. Svoje iskustvo i znanje deli i sa najprestižnijim domaćim firmama i brendovima kao član reprezentativnog klastera srpske modne i odevne industrije FACTS od 2015. godine. Aktivno učestvuje u radu Nacionalnog konventa i pregovaračkom proscesu sa EU na temu preduzetništva, ali i u brojnim projektima vezanim za održivost u modi, cirkularnoj ekonimiji i ekologiji.

U saradnji sa različitim državnim institucijama, humanitarnim fondovima i nevladinim organizacijama Click uvodi  humanitarni I društveno odgovorni karakter manifestacije na skoro  svako izdanje Beogradske nedelje mode.

Tokom svih ovih godina Modni studio Click se izdvojio  pre svega uverenjem koje je osnivač i direktor Clicka Nenad Radujević delio sa svojim saradnicima da se bavljenje modom ne ograničava samo na odevanje, a nikako samo na savremeno odevanje i uspostavljanje trendova, već da je reč o mnogo širem fenomenu, o značajnoj tvorevini ljudske, posebno moderne civilizacije, koja oblikuje jedno vreme u neraskidivoj povezanosti sa drugim oblastima stvaralaštva, sa drugim kulturama i epohama.

Stalnim insistiranjem na tome da moda jeste umetnost, kroz kvalitetnu organizaciju različitih modnih i kulturnih dešavanja, Click je uspeo  da na našem tržištu modu predstavi kao perspektivnu privrednu granu na jedan sasvim novi način.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!