Omladinsko preduzetništvo

10 razloga za propast malog preduzeća

Ponekad se čini da je pitanje sreće zašto neke male firme uspevaju, a druge propadaju, ali zapravo postoje zajedničke greške koje ubijaju male biznise i pre nego što uspeju da stanu na noge.

Kako da svom startap preduzeću date priliku da opstane? Izbegavajte ovih deset grešaka:

1. Prebrz rast

Rast je poželjan, ali preterana ekspanzija je ozbiljna greška. Želja da budete prvi na tržištu s novim proizvodom i nastojanja da nervoznim investitorima dokažete da biznis nezaustavljivo raste mogu vas finansijski preopteretiti. Postavite realne ciljeve i razvijajte svoj biznis u skladu sa tražnjom.

2. Nepraćenje finansija

U većini propalih firmi pokazalo se da su vlasnici stvarali prevelike dugove. Naučite kako da pažljivo pratite svoje finansije i kako da beležite tok novca.

3. Preterana potrošnja

Mnogi preduzetnici početnici vrlo brzo potroše početni kapital, što se obično događa zbog pogrešnog načina funkcionisanja biznisa. Ako tek pokrećete posao, potražite savet iskusnijih  preduzetnika, koji su se uspešno pokazali u preduzetništvu.

4. Nedostatak rezervnog kapitala

Morate biti pripremljeni za neočekivane troškove, kao što su resursi i radna snaga. Morate osigurati rezervna sredstva, da biste preživeli teška vremena i sezonske oscilacije.

5. Loš izbor lokacije

Nemojte dozvoliti da vas povede samo povoljna cena iznajmljivanja poslovnog prostora. Razmislite o konkurenciji, odnosno koliko sličnih poslova ima u okolini, kakva je saobraćajna povezanost...

6. Loša usluga

Loša usluga i nestručnost zaposlenih može da brzo potopi Vaš biznis. Definišite na koji način zaposleni moraju da obavljaju svoja zaduženja i kreirajte unutrašnju kontrolu.

7. Neodgovarajući poslovni plan

Dobro napravljen poslovni plan Vas prisiljava da mislite o budućnosti i izazovima koji Vas očekujum kao i da se brinete o finansijskim potrebama, marketinškom planu, konkurenciji i strategiji razvoja.

8. Nemogućnost prilagođavanja

Za preživljavanje svakog malog biznisa neophodni su sposobnost prepoznavanja mogućnosti i fleksibilnost da se te mogućnosti prihvate.

9. Neefikasan marketing

Klijenti ne mogu da posluju sa vama ako ne znaju da postojite. Oglašavanje i promovisanje biznisa na internetu, putem društvenih mreža, nije prevelik trošak.

10. Potcenjivanje konkurencije

Lojalnost klijenata se ne događa samo od sebe, već je treba zaslužiti. Pratite konkurente i budite korak ispred. Ako se ne brinete o klijentima, konkurencija sigurno hoće.

 

Izvor: Allbusiness/Moj Posao

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!