Industrija

“Zijin Mining” ima najviše šansi da postane strateški partner “RTB Bora”

Ponude za strateško partnerstvo sa Rudarsko-topioničarskim basenom (RTB) Bor dostavili su kineska kompanija "Zijin Mining", kiparski "U Gold" iza kojeg stoji ruski kapital, i kanadsko-finski investicioni fond "Champion".

Rok za dostavljanje ponuda na tenderu za RTB istekao je pre tri dana, a Ministarstvo privrede je saopštilo da su se prijavile tri kompanije iz Kine, Rusije i Kanade, ali nije navelo koje su to kompanije.

Tenderom je predviđeno da strateški partner RTB-a za udeo u vlasništu te kompanije mora da investira najmanje 350 miliona dolara, uveća proizvodnju tri-četiri puta za četiri-pet godina i da zadrži svih 5.000 zaposlenih.

Tendersku dokumentaciju otkupilo je sedam kompanija, a kako pišu "Novosti", kineski "Zijin", koji je važio za jednog od najozbiljnijih igrača za strateško partnerstvo sa RTB-om, ako uspe da to i ostvari, dobio bi priliku da se pozicionira na evropskom tržištu.

List navodi da se o kiparskom "U Gold"-u malo zna, a pominje se da ta firma ima rudnike uglja u Ukrajini, ali i da su vlasnici nekih od najpoznatijih hotela u Crnoj Gori.

Kanadsko-finski investicioni fond "Champion" bavi se ulaganjima u rudarstvu i nekoliko puta je pokazivao interesovanje za strateško partnerstvo sa RTB-om.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!