Razvoj

Žene u Saudijskoj Arabiji dobile pravo da voze kola

Žene u Saudijskoj Arabiji izašle su u automobilima na ulice i tako obeležile ukidanje zabrane da voze, koja je dugo bila simbol represije nad ženama u tom vrlo konzervativnom muslimanskom kraljevstvu.

„Čudno se osećam, tako sam srećna", kazala je 23-godišnja Majdooleen al-Ateeq, dok je prvi put vozila svoj crni Lexus Riyadhom.

Ukidanje zabrane, koje je prošlog septembra naredio kralj Salman, deo je sveobuhvatnih reformi koje gura njegov moćni sin, princ Mohammed bin Salman, u nastojanju da transformiše ekonomiju najveće svetske izvoznice nafte i otvori zatvoreno društvo.

Žene su vozile automobile i po ulicama u istočnom gradu Khobaru i veselile se dok je policija promatrala. „Spremne smo, a to će u potpunosti promeniti naš život", smatra Samira al-Ghamadi, 47-godišnja psihologinja iz Jeddaha, jedna od prvih žena kojima je izdata vozačka dozvola.

Ukidanje zabrane vožnje automobila, koja je godinama izazivala međunarodnu osudu i poređenje sa talibanskom vladavinom u Avganistanu, pozdravili su zapadni saveznici kao dokaz novog progresivnog trenda u Saudijskoj Arabiji, prenosi Seebiz.

Žene su tek početkom juna počele zamenjivati inostrane vozačke dozvole, stoga je broj novih vozačica još uvek nizak. Ostale uče da voze u novim državnim školama. Očekuje se da će do 2020. godine biti 3 miliona žena s vozačkom dozvolom u toj zemlji.

Neke žene, međutim, i dalje su suočene s otporom konzervativnih rođaka, a mnoge su se i naučile na privatne vozače, pa oklevaju da krenu same na prepune autoputeve u toj zemlji.

„Definitivno ne bih htela da vozim. Volim da budem kao princeza dok mi neko otvara vrata automobila i vozi me gde god hoću", kaže Fayza al-Shammary, 22-godišnja prodavačica.

Odluka o ukidanju zabrane vožnje u tom uveliko kontrolisanom kraljevstvu, gde su nekada bila zabranjivani bioskopi i koncerti, trebalo bi da podstakne ekonomiju, a najviše sektor prodaje vozila i osiguranja.

Ta promena uštedeće porodicama milijarde dolara koje su dosad trošile na vozače, a istovremeno će podstaći više žena da postanu radno aktivne i tako podignu produktivnost u toj zemlji, u početku barem umereno.

Mnogi Saudijci slave taj potez putem društvenih mreža, ali ima i podrugljivih komentara i onih zabrinutih oko uticaja koji će to imati na društvo.

Većina mladog stanovništva, koje prevladava u tom kraljevstvu, podržava reforme princa Mohammeda, ali mnogi Saudijci se pribojavaju da će brzina reformi izazvati zazor religioznih konzervativaca koji su nekada bili dominantni.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!