Saobraćaj i transport

Zbog štrajka u “Pošti” usporene pošiljke

Već četiri dana zaposleni u JP "Pošta Srbije", nezadovoljni svojim materijalnim položajem, štrajkuju ispred Glavnog poštanskog centra u Zemunu.

Nekoliko stotina radnika okuplja se svake večeri u Ugrinovačkoj ulici, a među njima je najviše poštara, šalterskih radnika i vozača. Poštanski saobraćaj, kako tvrde i zaposleni i rukovodstvo ovog javnog preduzeća, ipak se odvija nesmetano. Jedina kašnjenja su kod isporuka paketskih pošiljaka.

Jedan od njihovih najvažnijih zahteva je povećenje zarade za iznos realnog pada u poslednje tri godine, kao i isplata zarade iz dobiti. Zaposleni su nezadovoljni i svojim radno-pravnim statusom i traže da se zabrani zapošljavanje na sistematizovana radna mesta s rešenjima o privremeno-povremenim poslovima, pišu Večernje novosti.

S druge strane, rukovodstvo JP "Pošta Srbije" tvrdi da radnici ne štrajkuju, s obzirom na to da štrajk nije prijavljen poslodavcu, kako to predviđa Zakon o štrajku. Navodi se da je s predstavnicima sindikata održan sastanak i njihovi zahtevi i pitanja su delegirani institucijama koje o tome odlučuju. U "Pošti Srbije" tvrde da su sve usluge dostupne korisnicima. “Eventualno dolazi do manjih kašnjenja prilikom isporuke paketskih pošiljaka”, ističu u "Pošti".

Sindikat podseća i na to da je neto dobit "Pošte" za prošlu godinu iznosila 3,47 milijardi dinara i da je ona ostvarena zahvaljujući svim zaposlenima. “Zbog nedovoljnog broja neposrednih izvršilaca u tehnološkom delu zaposleni ne mogu da ostvare godišnji odmor, pa se to osnovno pravo pretvara u slobodne dane, koje nijedan pravni akt ne prepoznaje”,  kažu u Sindikatu.

"Pošta Srbije" lane je imala poslovne prihode veće od 25 milijardi dinara. Većina tog novca, oko 21 milijarde, potiče od prodaje usluga i proizvoda. Znatan deo poslovnih prihoda, 13 odsto, stiže od "Telekoma Srbija", kome "Pošta" iznajmljuje poslovni prostor. Reč je o 3,15 milijardi dinara, odnosno oko 25 miliona evra,  koliko se godišnje slije u kasu "Pošte" samo po tom osnovu. Drugim rečima, da nema kirije iz "Telekoma", "Pošta" bi sa svim svojim prihodima imala profit od 320 miliona dinara na godišnjem nivou. To znači da 14.944 radnika "Pošte" od svih delatnosti (platnog prometa, kablovskog i internet provajdinga, poštanskog saobraćaja...) realno zaradi za godinu oko dva i po miliona evra.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!