Industrija

Zbog stečaja u "Goši" 350 ljudi ostaje bez posla

Nakon odluke Privrednog suda u Požarevcu, o pokretanju stečajnog postupka u Fabrici šinskih vozila "Goša", obustavljena je proizvodnja u pogonima, a oko 350 radnika saznalo je od stečajnog upravnika i vest da će od ponedeljka umesto na svojim radnim mestima završiti na birou rada.

To znači i da se neće ostvariti ugovoreni izvoz vagona za Iran u vrednosti od 25 miliona evra, koji je trebao da obnovi proizvodnju u jedinoj preostaloj fabrici vagona u Srbiji.

Nakon proglašenja stečaja radnici Fabrike šinskih vozila "Goša" nadali su se da će, ipak, čitav stečajni postupak provesti radno zbog ugovorenog više milionskog izvoza vagona za iranske železnice, prenosi RTV.

Milan Vujičić, predsednik sindikata u Fabrici šinskih vozila "Goša", kaže: "Mene su zvali i iz MUP-a da saznaju šta se dešava u fabrici, ja sam im rekao da nemam ništa u planu, ali videćemo svi zajedno, donećemo odluku pa ćemo možda od ponedeljka ponovo izaći na ulice, jer za jednu Smederevsku Palanku kada oko 400 radnika dobije otkaze, to je kao da je u Beogradu oko 50 hiljada radnika ostalo bez posla."

Aleksandar Šukletović, pomoćnik direktora za pravne poslove u fabrici šinskih vozila "Goša" dodao je: "Mi ćemo sigurno podneti sve moguće pravne lekove na ovakvu odluku suda, a možda ćemo podneti i neku kolektivnu tužbu, ići ćemo i na probijanje pravne ličnosti. Krivične prijave su već odavno podnete, a nadamo se da će i država da nam pomogne."

Za razliku od novog generalnog direktora "Goše" Radiše Savića, koji je na tu funkciju stupio pre desetak dana, radnici su pokušali na sudu da ospore potraživanje od 400.000 evra zemunske firme “AA Konsalting kapital”.

"Ja mislim da se ceo taj napad vodi oko toga što smo mi potpisali taj ugovor od 25 miliona evra i što smo bili u pregovorima za ugovor od 1.000 teretnih vagona za 55 miliona evra, koji je maltene bio u završnoj fazi i to isto sa Iranom", rekao je Milan Vujičić, predsednik sindikata u ovoj Fabrici šinskih vozila.

Radnici Goše ističu i to da su nakon pokretanja proizvodnje u septembru dobili po 180.000 dinara od poslovnih partnera i dobavljača za ugovorene poslove, a ne od vlasnika kiparske firme “Lisnart”, koja, prema njihovim rečima, nije od aprila uložila ni dinar u fabriku.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!