Trgovina

Zbog dugova "Merkator" prodaje "Rodu"

Kompanija “Merkator-S”, u okviru koje posluju IDEA prodavnice, Roda marketi i Merkator hipermarketi, pokrenula je postupak prikupljanja neobavezujućih ponuda radi prodaje nepokretnosti RODA MEGA marketa u Novom Beogradu, saopšteno je iz kompanije.

Kao i u slučaju prodaje objekta Merkator centar Novi Beograd, ugovorom će biti definisan nastavak poslovanja prodavnice po svetski poznatom principu "prodaja i povrat zakupa (sale and leaseback).

Objekat je ukupne površine 21.615 kvadrata, na parceli površine 39.898 kvadratnih metara, na adresi Đorđa Stanojevića 35, a krajnji rok za prijem neobavezujućih ponuda je ponedeljak 2. septembar, do 16 časova, navedeno je u saopštenju.

Prodaja tog objekta je, kako se ističe, deo strategije iz 2014. godine, kada je odlučeno da se kroz projekat monetizacije imovine smanji dugovanje Merkator Grupe i omogući njen dugoročni razvoj i ulaganje u osnovnu delatnost poslovanja - maloprodaju robe široke potrošnje, prenosi RTV.

Strateški cilj jeste da kompanija na taj način ide ka daljem snižavanju dugova, kako bi se do 2021. godine obezbedila finansijska sredstva za nova investiciona ulaganja u razvoj korporativnog biznisa.

S tim u vezi Mercator Grupa je u poslednje dve godine povećala EBITDA za više od 72 odsto, odnosno sa 62,3 miliona evra na 107,5 miliona evra.

U prilog pozitivnih efekata monetizacije najbolje govori i to da je Merkator Grupa uspešnim poslovanjem i monetizacijom nekretnina uspela da snizi dug za gotovo 200 miliona evra, navedeno je u saopštenju te kompanije.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!