Industrija

Zbog dizel skandala “Daimler” ove godine bez povećanja profita

“Daimler”, nemačka automobilska kompanija koja proizvodi Mercedes-Benz, smanjila je očekivanja profita za 2019. za stotine miliona evra.

Finansijski pad poslednji je pad od skandala s štetnim emisijama gasova dizel motora koji je potresao nemačku automobilsku industriju.

Kompanija je saopštila da će "različiti tekući državni postupci i mere koje se odnose na dizel vozila" uticati na dobit kompanije u drugom kvartalu za fiskalnu godinu 2019. godine.

U saopštenju se navodi da se očekuje povećanje troškova vezanih za te postupke.

Nemački proizvođači automobila suočeni su sa višegodišnjom kontrolom štetnih emisija gasova koje proizvode dizel vozila, prenosi B92.

To ispitivanje proizilazi iz priznanja drugog nemačkog proizvođača automobila – “Volkswagen” (VLKAF) iz 2015. godine - da je opremio milione dizel motora da prevare testove emisija štetnih gasova.

Otkrivenje je da je to uništilo poverenje potrošača i regulatora u dizel tehnologiji i koštalo “Volkswagen” na desetine milijardi dolara.

Evropska komisija je u aprilu saopštila da su “Volkswagen”, BMV (BMVII) i “Daimler” (DDAIF) prekršili antimonopolska pravila tako što su zajedno odložili uvođenje dva sistema za čišćenje emisija između 2006. i 2014. godine.

Daimler je tada rekao da "intenzivno sarađuje" sa Komisijom i nije očekivao da će biti kažnjen.

U nedelju, “Daimler” je rekao da će dobit za 2019. godinu biti u suštini jednaka prošlogodišnjoj.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!