Finansijske usluge

Zbog Bregzita osiguravajuće kuće prebacile u EU premije vredne 75 milijardi dolara

Prvu veliku žrtvu Bregzita u britanskoj finansijskoj industriji podnele su osiguravajuće kompanije.

Osiguravajuće kuće s premijom od 61 milijardu funti odnosno 75 milijardi dolara preselilo je poslovanje iz Londona u druge gradove Evropske unije.

Pritom, njihova selidba dogodila se nezavisno od toga hoće li biti i kako će izgledati sporazum između Ujedinjenog Kraljevstva i EU-a o odnosima nakon razdruživanja.

Egzodus je delom posledica odluke evropskog osiguravajućeg regulatora prema kojoj svi britanski osiguravači moraju polise evropskih klijenata da presele na continent, prenosi B92.

Osiguravači su tu imovinu preselili ponajpre u Belgiju, Luksemburg i Irsku.

Međutim, izveštaj o finansijskoj stabilnosti Banke Engleske otkriva da će se oko pet milijardi funti premije i dalje nalaziti na britanskom području u trenutku Bregzita 31. oktobra.

Na primer, najveća svetska osiguravajuća kuća “Lloyd’s of London”, najavila je da će sve polise evropskih klijenata moći da preseli do kraja oktobra iduće godine.

“Lloyd’s”-ova portparolka je pojasnila kako su evropske članice uvele mere koje osiguravaju da 90 odsto polisa može biti naplaćeno u slučaju Bregzita bez dogovora.

Dugoročni uticaj selidbe polisa biće i praktičan i simboličan. No, u svakom će se slučaju negativno odraziti na status Londona koji i dalje drži 10 odsto svetskog osiguravajućeg i reosiguravajućeg tržišta.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!