Industrija

Zbog Bregzita britanska auto-industrija dnevno gubi 70 miliona funti

Britanska auto-industrija apelovala je na budućeg premijera Britanije da obezbedi da izlazak ove zemlje iz Evropske unije ne utiče na trgovinu sa EU.

U suprotnom, odnosno u slučaju Bregzita bez dogovora dve strane, upozoravaju oni, došlo bi do uvođenja tarifa u vrednosti od više milijardi funti i poremećaja na granici koji bi naneli veliku štetu britanskoj automobilskoj industriji.

Britanska automobilska industrija strahuje da će u slučaju neadekvatnog izlaska Britanije iz EU, njenog najvećeg izvoznog tržišta, doći do uvođenja tarifa u visini do 10 odsto na gotove modele, kao i do zastoja na granicama. Kašnjenja u proizvodnji, prouzrokovana ograničenjima u trgovini, koštala bi dodatnih 50.000 funti po minuti, što je ukupno 70 miliona funti dnevno, procenjuje SMMT, prenosi B92.

U aprilu je britanski automobilski sektor pao za 44,5% u poređenju sa istim periodom 2017. godine, kao rezultat brojnih zatvaranja fabrika koje su se vremenski podudarale sa prvobitnim datumom odlaska Britanije iz EU. SMMT upozorava da bi, bez doprinosa automobilske industrije, koji iznosi 18,6 milijardi funti godišnje, Velika Britanija sa 10. pala na 14. mesto liste najvećih svetskih izvoznika robe.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!