Saobraćaj i transport

Završetak obilaznice oko Beograda 2021. godine

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, rekla je da je potpisivanjem Ugovora o finansiranju izgradnje obilaznice oko Beograda ispunjen poslednji uslov da se izgradnja ove strateški važne saobraćajnice za Srbiju završi posle 30 godina.

“Obilaznica oko Beograda je strateški važan projekat ne samo za Beograd, već za celu Srbiju. Kroz Srbiju danas prolazi skoro 20 miliona vozila više nego pre četiri godine, a obilaznica je saobraćajni prsten na kojem se ukrštaju najvažniji putni pravci, “Koridor 10” i “Koridor 11”. Završetkom izgradnje obilaznice oko Beograda tranzit kroz Srbiju će se odvijati još brže, a istovremeno će posle 30 godina biti izmešten teretni saobraćaj iz Beograda”, istakla je  Mihajlovićeva, koja boravi u NR Kini kao član srpske delegacije.

Ugovor o finansiranju deonice obilaznice oko Beograda prvi je zajam u juanima transportnoj infrastrukturi, čija protivvrednost iznosi 207 miliona evra, prenosi Tanjug.

“Činjenica da su radovi počeli nekoliko meseci pre potpisivanja ugovora o finansiranju govori o značaju ovog projekta za Vladu Srbije, kao i o posvećenosti izvođača i podizvođača realizaciji ovog projekta”, rekla je Mihajlović i dodala da će završetkom ove deonice za tri godine biti kompletirano svih 47 kilometara auto-puta od Batajnice do Bubanj potoka.

Ugovor o finansiranju odnosi se na radove na izgradnji deonice duge 20,4 kilometra sa pristupnim saobraćajnicama, od mosta preko Save kod Ostružnice do Bubanj potoka. Glavni izvođač je kineska kompanija “Pauer čajna konstrakšen korporejšen”, a podizvođač “Azvirt”.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!