Industrija

Završetak faze geoloških istraživanja na Projektu „Jadar“

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić sastali su se sa predstavnicima međunarodne rudarsko-metalske grupacije „Rio Tinto“, koja radi na razvoju Projekta „Jadar“.

Članovi delegacije, koju je predvodio izvršni direktor grupacije „Rio Tinta“ za „Energiju i minerale“ Bold Batar, informisali su premijerku Brnabić i ministra Antića o napretku projekta koji se sprovodi u okolini Loznice, a koji je jedan od tri glavna razvojna projekta te kompanije na svetskom nivou.

Sagovornici su istakli značaj jedinstvenog ležišta jadarita i očekivano okončanje višegodišnje faze geoloških istraživanja početkom sledeće godine, u skladu sa zakonom. Tokom tog perioda kompanija je investirala u više od 300 bušotina i obradila više od 200 kilometara jezgra.

Kompanija „Rio Tinto“ je do sada uložila i opredelila više od 200 miliona dolara u razvoj Projekta „Jadar“, a konačna investiciona odluka očekuje se tokom 2021. godine.

Projekat „Jadar“ podrazumeva rad na razvoju rudnika podzemne eksploatacije i izgradnju industrijskog postrojenja za metalurško-tehnološku preradu koncentrata jadarita. Očekivani krajnji proizvodi su borna kiselina i litijum karbonat, čistoće 99,5 odsto neophodne za proizvodnju litijumskih baterija.

Vlada Srbije i kompanija „Rio Tinto“ potpisali su u julu 2017. godine Memorandum o razumevanju kojim se uspostavljaju temelji saradnje na razvoju ležišta jadarita, a oavj sastanak jedan je u nizu redovnih susreta otkada je taj memorandum potpisan, imajući u vidu strateški značaj ovog projekta za Republiku Srbiju, Podrinjski region i „Rio Tinto“.

U delegaciji su bili i direktor „Rio Tinto Ventures“ Endru Litam, direktor „Borati i litijum“ Ričard Koen i generalna direktorka Projekta „Jadar“ Marni Finlajson.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!