1. May 2017.
Home / Vesti / Najnovije vesti iz Srbije / Zakon o radu ne propisuje način isplate – Plata može i na ruke
Plata može i na ruke

Zakon o radu ne propisuje način isplate – Plata može i na ruke

Gotovinske isplate su još uvek aktuelne samo kod poslodavaca koji ne plaćaju poreze i doprinose na pun iznos plate. Legalna, oporezovana plata ‘na ruke’ je izašla iz mode, ali ne i iz zakona.

Nijedan propis u Srbiji ne obavezuje radnike da do zarađenog novca dolaze preko banaka. I među zaposlenima je sve više onih koji bi svoju platu radije videli u koverti, a ne na računu, jer bi tako izbegli bankarske troškove koji godišnje iznose najmanje 1.200 dinara.

Zakon o radu ne propisuje način isplate zarade

Naime, Zakonom o radu nije propisano da se zarada mora uplatiti na tekući račun zaposlenog. Pravilnikom o sadržaju obračuna zarade propisano je da obračun zarade, platni listić, sadrži podatke o zaposlenom, uključujući i naziv banke i broj računa na koji se isplaćuje zarada. Ovo znači da poslodavci za zaposlene koji nemaju otvoren tekući račun u nekoj banci, koji su se izjasnili za isplatu zarade na ruke, ne popunjavaju ove podatke u platnom listiću.

 

U u Narodnoj banci Srbije tvrde da ni jedan zakon za koji su oni nadležni ne obavezuje građane da imaju otvorene tekuće račune za isplatu zarade, niti poslodavac i država smeju time da ih uslovljavaju.

 

Pročitajte još

Opel ampera

“Opel”-ov novi model električnog automobila subvencioniše nemačka država

Kompanija “Opel” je objavila cenu električnog modela “Ampera” u Nemačkoj, gde ovaj automobil, uz državne olakšice, košta 34.950 evra.