Društvo

Zajednička kontrola na graničnom prelazu Tabanovci-Preševo

Predstavnici Srbije i Severne Makedonije potpisali su u Skoplju pet protokola u vezi sa sprovođenjem Sporazuma o zajedničkoj kontroli putničkog i teretnog saobraćaja na prelazu Preševo-Tabanovce, saopšteno je iz Uprave carina Srbije.

Primena Sporazuma trebalo bi da počne za manje od nedelju dana.

U okviru ovog sporazuma, potpisan je i Protokol kojim je predviđeno da će izlaznu kontrolu putničkih i teretnih vozila koja iz Srbije idu ka Severnoj Makedoniji, granične službe Srbije sprovoditi na teritoriji Severne Makedonije na graničnom prelazu Tabanovce.

Za one koji putuju iz Severne Makedonije ka Srbiji, izlazna kontrola makedonskih graničnih službi biće sprovođena na teritoriji Srbije, na graničnom prelazu Preševo.

Potpisan je i Protokol između ministarstava unutrašnjih poslova dve zemlje o načinu obavljanja graničnih provera.

Direkcija za imovinu Srbije potpisala je sa makedonskom Carinskom upravom Protokol o stvaranju infrastrukturnih uslova za uspostavljanje zajedničkih kontrola.

Protokoli su potpisani i između Uprava za veterinu i zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije i Uprave za veterinu, Agencije za hranu i veterinarstvo i Državnog inspektorata za poljoprivredu Severne Makedonije.

U saopštenju se navodi da je tokom susreta dve delegacije konstatovano da su Srbija i Severna Makedonija strateški povezane, te najavljeno da će već u ponedjeljak, 26. avgusta, biti potpisan i Sporazum o uzajamnom priznavanju statusa Ovlašćenog privrednog subjekta (AEO).

“To će dodatno ubrzati carinski postupak, smanjiti troškove i zadržavanja na granici, čime će biti načinjen veliki korak u pravcu olakšavanja prekogranične trgovine, jer će kompanije koje imaju ovaj status, iste benefite moći da uživaju i van granica zemlje u kojoj su ga stekle”, navodi se u saopštenju Uprave carina.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!