Industrija

Zabrana uvoza automobila sa evro3 motorom najverovatnije od 2021. godine

Realno je da od 2021. godine u Srbiji na snagu stupi zabrana uvoza automobila sa "evro3" standardom motora, izjavio je ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan.

On je za TV Prva rekao da je to jedna od mera koja je neophodna za smanjenje zagađenje vazduha, kao i borbe sa opasnim otpadom, što stari automobili nakon upotrebe postaju.

"Nisam siguran da možemo više da dozvoljavamo da budemo groblje najlošijih automobila", kazao je Trivan i dodao da su automobili sami po sebi opasni otpad i da se tu ne radi samo o izduvnim gasovima kojima zagađuju vazduh.

Kako je naveo, Ministarstvo zaštite životne sredine daleko je "doguralo sa inicjativom za zabranu uvoza 'euro3' automobila", međutim, kako dodaje, i tu je potrebno postići određeni konsenzus u društvu.

Trivan navodi da bi za početak bio zabranjen uvoz "evro3" motora, a da lično smatra da bi bilo dobro razmisliti i o zabrani "evro4".

On navodi da će tek od polovine 2020. godine uspeti da se reše sve administrativne stvari koje se tiču toga, te da je realno da to može da stupi na snagu od 2021. godine.

Predsednik Srpske asocijacije uvoznika novih vozila Miloš Petrović izjavio je da sve ide u korist polovnih automobila, odnosno da dok se uveze maksimalno tridesetak hiljada novih automobila, u istoj godini bude uvezeno preko 150.000 polovnih.

Naveo je da su vozila "evro3" počela da se proizvode 2000. godine i da su na kraju svog životnog veka, a da su vozila "evro4" počela sa proizvodnjom 2003. godine, te da Srbija ima obavezu da ih isključi iz saobraćaja jer ne zadovoljavaju ekološke kriterijume.

Dodao je i da od maja 2021. godine svaki automobil koji bude imao povećanu emisiju gasova neće moći da prođe tehnički pregled.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!