Industrija

Za “Petrohemiju” zainteresovano više investitora

Tender za “Petrohemiju” biće raspisan do kraja godine. Za pančevačku fabriku interesuju se investitori iz Rusije, Poljske a obišli su je i predstavnici jedne rumunske kompanije. Ono što je najvažnije je da fabrika posluje pozitivno i tržišno.

U Vladi Srbije pripremaju proces privatizacije “Petrohemije”, ali ne žure. Sa potencijalnim investitorima se razgovara i traži se najbolji model koji će u pančevačku fabriku dovesti novog vlasnika, prenosi RTS.

"Očekujem da ćemo iz svih pregovora i svih analiza koje potencijalni investitori mogu i treba da urade, u toku ove godine imati nešto što je izvesno i da ćemo na osnovu toga moći da objavimo javni poziv do kraja godine", rekao je državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović.

Dok čekaju investitora, u “Petrohemiji” su uz nedavni remont i sami pokrenuli najveće investicije u protekle tri decenije. Tako će proizvodnju uvećati za 23 odsto.

"Vrednost investicionih radova je oko 18 miliona evra, remontnih radova oko dva miliona evra. Ukupno 20 miliona evra je utrošeno u ovom periodu, sve je obezbeđeno iz poslovnih sredstava kompanije", navodi generalni direktor “Petrohemije” Velimir Unković.

On navodi da je smisao izvršenih investicionih aktivnosti veća efikasnost proizvodnog procesa, da se obezbedi niža potrošnja energije i samim tim bolja konkurentnost na tržištu kroz nižu cenu koštanja.

Uz podršku države “Petrohemija” je uspešno reorganizovana i sa 1.450 zaposlenih već petu godinu posluje pozitivno. U Vladi Srbije računaju na to da će je privatizacijom dovesti u vrh hemijskih proizvođača. Naime, od novog vlasnika se očekuje da obezbedi dodatni kapital za investiranje, širenje kapaciteta, odnosno pozicioniranje na svetskom tržištu na jednom drugačijem i zavidnom nivou. Za to je neophodno investirati oko 150 miliona evra u novu fabriku polipropilena – što se očekuje od budućeg vlasnika.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!